Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Putin navštívil Vatikán již šestkrát, papež František vždy apeloval na mír

Ze světa / zae / Vlastní zpráva / 5. března 2022 17:23
Putin navštívil Vatikán již  šestkrát, papež František vždy apeloval na mír

Vladimír Putin a papež František v roce 2019
Autor: CNS / Paul Haring

Vatikán - Zajímavé retrospektivní video o návštěvách ruského prezidenta Vladimíra Putina Svatého stolce přinesl ve čtvrtek magazín Rome Reports. Putin, který byl prezidentem Ruské federace v letech 2000–2008 a po intermezzu Dmitrije Medveděva ve funkci prezidenta (2008–2012) je současnou hlavou ruského státu, navštívil oficiálně Svatý stolec šestkrát.

Dvakrát se setkal s papežem Janem Pavlem II. (2000, 2003), jednou s papežem Benediktem XVI. (2007) a dosud třikrát s papežem Františkem (2013, 2015, 2019). Pro chápání aktuální situace ruské útočné války na Ukrajině jsou důležité motivy Františkova rozhovoru s ruským vládcem. V roce 2013 hovořil s Putinem o probíhající válce v Sýrii a žádal ho, ať Rusko do této války nevstupuje a působí jako mírotvorná síla. Rusko nakonec do války vstoupilo a dodnes podporuje syrského prezidenta Bašára al-Asada. Druhá návštěva se odehrála v roce 2015, a tedy rok poté, co Ruská federace vojensky obsadila Krym. Papež František vyjádřil své přání, aby se ruská strana zdržela dalších vojenských operací. Zatím poslední návštěva se konala v r. 2019. Kromě jiného papež apeloval na Putina ve věci ruského vlivu na venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a řešení ústavní krize Venezuely, která započala již v r. 2017. Zároveň Putina žádal, aby se Rusko vojensky nadále neangažovalo v Sýrii a ukončilo politický tlak a vyhrožování Ukrajině. Pro úplnost dodejme, že koncem února tohoto roku papež navštívil ruské velvyslanectví u Svatého stolce, aby jménem církve požádal o okamžité ukončení válečného vpádu na Ukrajinu. Měl to být Putin, který po své návštěvě v r. 2015 zprostředkoval historické setkání papeže Františka a moskevského patriarchy Kirilla (zřejmě též bývalého agenta KGB) na havanském letišti v únoru r. 2016. 

Putin, bývalý člen Komunistické strany Sovětského svazu a agent KGB, který v letech 1985–1990 působil v NDR, je znám svým osobitým vztahem k ruskému pravoslaví. V červnu roku 2020 byla vysvěcena a otevřena hlavní katedrála ruských ozbrojených sil, chrám Kristova Vzkříšení v Kubince nedaleko Moskvy. Součástí výzdoby byly i mozaiky Putina a Stalina. Na naléhání prvně jmenovaného a řady odborníků a duchovních byly obě mozaiky sneseny a uloženy v depozitáři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)