Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup pověřil ženy udílením svátosti křtu

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 15. března 2022 20:49
Biskup pověřil ženy udílením svátosti křtu

Ilustrační foto ze slavnosti
Autor: www.bistum-essen.de / Nicole Cronauge

Essen (Německo) -

Německý portál domradio.de uvedl, že essenský biskup Franz-Josef Overbeck udělil v sobotu 12. března při slavnostní bohoslužbě v essenském dómu mimořádné pověření k udílení svátosti křtu laickým pastoračním referentům. Z osmnácti nově pověřených je sedmnáct žen. Všichni nově ustanovení pastorační referenti obdrželi pověřovací listiny. Biskup Overbeck při bohoslužbě připomněl, že křest původně udělovali jen biskupové, ale časem tuto úlohu převzali kněží a jáhni. V současnosti jsou jí pověřováni i neordinovaní, sestry i bratři.

Ustanovením mimořádných udělovatelů reagovalo biskupství na pastoračně “obtížnou situaci” vzniklou nedostatkem kněží a jáhnů. “Církev během dvou tisíc let stále reagovala na vnější okolnosti,” řekla podle sdělení uvedeného na stránkách biskupství Theresa Kohlmeyerová, vedoucí oddělení pro víru, liturgii a kulturu. “Dnes máme za prvé méně kněží než dřív, ale za druhé máme zvýšenou potřebu individuálního doprovázení rodin a přípravy jejich křestních bohoslužeb. Na tuto potřebu v biskupství Essen reagujeme.” Pověření nových udělovatelů je zatím platné na tři roky a je řešeno v rámci mimořádného církevně-právního opatření. 

V katolické církvi je udílení křtu vyhrazeno klerikům; v nebezpečí smrti může platně pokřtít kdokoliv. Církevní právo navíc povoluje další výjimky. Kodex kanonického práva stanoví, že “není-li řádného udělovatele nebo je-li tomuto udělovateli překážkou zabraňováno křtít, uděluje dovoleně křest katecheta nebo jiná osoba pověřená touto funkcí místním ordinářem. V případě nutnosti může křtít každý člověk, který má správný úmysl.” (CIC, kánon 861). V rakouské diecézi Linz nebo ve švýcarské Basileji tak mohou např. křtít farní asistenti nebo laici pověření vedením farnosti. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)