Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diakonie staví na Vysočině architektonicky unikátní stavbu domova pro seniory

Kraje: Vysočina / kir / ČTK / 15. března 2022 21:19
Diakonie staví na Vysočině architektonicky unikátní stavbu domova pro seniory

Vizualizace stavby domova důchodců evangelické Diakonie v Novém Městě na Moravě
Autor: www.diakonie.cz

Nové Město na Moravě - V Novém Městě na Moravě začíná stavba domova se zvláštním režimem, stavební firma převzala staveniště tento týden. Domov Pomněnka s 30 lůžky pro lidi postižené demencemi chystá myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické. O zahájení stavby informovalo ČTK v tiskové zprávě. Celkové náklady včetně vybavení budou podle webu projektu 115 milionů korun. Na domov přispěl stát, kraj i město, otevřená je veřejná sbírka.

"Jsem moc ráda, že po letech příprav můžeme říct, že začínáme stavět. Děkuji za vstřícnost městu Nové Město na Moravě, Kraji Vysočina, ministerstvu práce a sociálních věcí i řadě drobných dárců, kteří stavbu Pomněnky již podpořili," uvedla Michaela Grmelová z diakonie. Doplnila, že diakonie bude ještě potřebovat šest milionů korun na vybavení domova.

Domov bude sloužit především lidem s Alzheimerovou nemocí z Nového Města na Moravě a jeho okolí. Areál se zelenou střechou a dvorem uprostřed bude postavený v Německého ulici, za domem s pečovatelskou službou a poblíž nemocnice. Pracovat v něm bude 24 lidí. Zakázku na stavbu domova vyhrála firma RONELY Stavby SE. "Hrubá stavba bude dokončena do konce tohoto roku a kompletní dílo plánujeme předat investorovi začátkem roku 2024," uvedl Dušan Lošonský z vedení společnosti.

Ministerstvo práce poskytne na domov 35,4 milionu korun, město dá osm milionů a kraj 14,2 milionu. Zbývající náklady pokryje diakonie z vlastních zdrojů i pomocí úvěru. Veřejnost se může s projektem seznámit na jeho webu nebo při akci Pomněnkový duben v městských lázních. Veřejnou sbírku tam lidé budou moci podpořit i zakoupením semínek pomněnky.

Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) má středisko v Myslibořicích na Třebíčsku. Jde o nestátní neziskovou organizaci poskytující sociální služby především seniorům, lidem s demencemi a zdravotním postižením. O lidi s demencemi se stará přes 30 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)