Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle Františka Ježíš umírá u Charkova nebo je brancem na frontě. V rozhovoru apeloval na Kirilla

Ze světa / kir / ČTK, red. / 18. března 2022 9:03
Podle Františka Ježíš umírá u Charkova nebo je brancem na frontě. V rozhovoru apeloval na Kirilla

Papež František
Autor: Catholic News Agency / Catholic News Agency

Vatikán - Ježíš dnes umírá u Charkova, je dítětem, které se narodilo v ostřelovaném Kyjevě, nebo dvacetiletým brancem vyslaným na frontu. V modlitbě za Ukrajinu to řekl papež František. Papež se také zmínil o těžkém osudu ukrajinských dětí a požádal o odpuštění za válku. Tento týden pak o válce mluvil s německým kancléřem Olafem Scholzem a moskevským patriarchou Kirillem.

Papež a Scholz se shodli, že válka na Ukrajině zahájená Ruskem musí okamžitě skončit. "Vzhledem k humanitární situaci je příměří naléhavé a nezbytné, aby se předešlo dalšímu utrpení," uvedl po telefonickém rozhovoru mluvčí německého kancléře.

S moskevským patriarchou, který je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, zase papež podle agentury Reuters mluvil o humanitárních aspektech války a důležitosti pokračování mírových rozhovorů. "Na válku doplácejí lidé, ruští vojáci a lidé, kteří jsou bombardováni a umírají," řekl papež Kirillovi, který v minulosti ruské kroky na Ukrajině obhajoval. Kirillovu reakci agentury neuvádí.

Podle papeže se dnes západní společnost nachází pod tlakem protichůdných vlivů. Na jedné straně vyznává optimismus "věčného mládí" a technologického rozvoje. "Na druhé straně se naše představivost upíná k představě konečné katastrofy, která povede k našemu zániku, jak by se to stalo v případě jaderného konfliktu," uvedl papež ve své dnešní modlitbě.

V neděli papež vyzval k okamžitému ukončení ruské vojenské agrese proti Ukrajině. Vatikánská diplomacie se v konfliktu snažila hrát roli prostředníka. Podle kardinála Michaela Czerného, kterého papež vyslal na hranice s Ukrajinou, však "státy musí udělat svou práci a vyjednat řešení této hrozné tragédie". V rozhovoru s agenturou EFE, která ho označila za pravou ruku papeže v otázkách migrace, kanadský duchovní českého původu Czerny řekl, že úkolem církve je "ošetřit rány a připravit se na přijetí těch, kteří utíkají před válkou".

 

Modlitbu složil neapolský arcibiskup Domenico Battaglia. Papež k ní přidal několik slov. Uvádíme její celé znění v překladu Zdeňka A. Emingera:

 

"Odpusť nám válku, Pane.

Pane Ježíši Kriste, Synu Boží, slituj se nad námi hříšníky.

Pane Ježíši, narozený pod bombami, padajícími na Kyjev, smiluj se nad námi.

 

Pane Ježíši, jenž jsi v charkovském bunkru zemřel v matčině náruči, smiluj se nad námi.

 

Pane Ježíši, poslaný ve dvaceti letech na frontu, smiluj se nad námi.

 

Pane Ježíši, jenž pořád vidíš ozbrojené paže ve stínu svého kříže, smiluj se nad námi!

 

Odpusť nám, Pane,

 

odpusť nám, když se nespokojujeme s hřeby, jimiž jsme ti probodli ruku, a pokračujeme v napájení se krví mrtvých, roztrhaných zbraněmi.

 

Odpusť nám, jestliže se tyto ruce, stvořené, aby chránily, proměnily v nástroje smrti.

 

Odpusť nám, Pane, jestliže dál zabíjíme svého bratra, odpusť nám, jestliže dál jako Kain sbíráme kameny ze svého pole, abychom zabili Ábela. Odpusť nám, jestliže dál svým vyčerpáním ospravedlňujeme krutost, jestliže svou bolestí omlouváme nelidskost svých činů.

 

Odpusť nám válku, Pane. Odpusť nám válku, Pane.

 

Pane Ježíši Kriste, Synu Boží, prosíme tě! Zadrž Kainovu ruku!

 

Osviť naše svědomí,

 

ať se neděje naše vůle,

nenechávej nás na pospas našemu jednání!

 

Zastav nás, Pane, zastav nás!

 

A až zastavíš Kainovu ruku,

 

postarej se také o něj. Je naším bratrem.

Ach, Pane, učiň přítrž násilí!

 

Zastav nás, Pane!"

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)