Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kyperský arcibiskup odsoudil invazi na Ukrajinu, Putin se prý chová nekřesťansky

Ze světa / kir / ČTK / 15. dubna 2022 0:40
Kyperský arcibiskup odsoudil invazi na Ukrajinu, Putin se prý chová nekřesťansky

arcibiskup Chrysostomos II.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Nikósie - Hlava kyperské pravoslavné církve, arcibiskup Chrysostomos II., kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu a chování ruského prezidenta Vladimira Putina označil na "nekřesťanské". Arcibiskup rovněž vyjádřil pochybnosti o tom, že Putin je duševně zdráv. Informovala o tom agentura AFP.

"To, co ruský prezident Vladimir Putin dělá, nedává smysl. Je to nepřijatelné. Neexistuje žádná omluva pro to, že někdo ničí cizí zemi," řekl Chrysostomos II. ve veřejnoprávní kyperské televizi RIK (anglicky CyBC). "Co udělali Ukrajinci Rusku, že má Putin pocit, že může proti nim vést válku? Je to všechno velmi smutné a my stojíme při Ukrajině," řekl lídr kyperské pravoslavné církve, která má blízké vztahy s ruskou pravoslavnou církví.

Podporu Ukrajincům už krátce po začátku ruské invaze vyjádřil i konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, považovaný za nejvyšší autoritu pravoslavných věřících. Patriarcha Bartoloměj také vyzval k ukončení války na Ukrajině, stejně jako to opakovaně dělá papež František.

Naopak lídr ruské pravoslavné církve, moskevský patriarcha Kirill, který je blízkým spojencem Putina, ruskou invazi na Ukrajině podporuje. Před několika dny dvě stovky ukrajinských duchovních podepsaly prohlášení, v němž žádají, aby byl patriarcha Kirill za podporu válce proti Ukrajině postaven před mezinárodní církevní soud.

Chrysostomos II. dnes také řekl, že válkám by se svět měl vyhnout. Nicméně připustil, že obrannou válku podporuje. "Kdyby nám Turecko vyhlásilo válku, byl bych první, kdo by šel bránit naši zemi," řekl také arcibiskup z ostrova, který se po turecké invazi reagující v roce 1974 na puč kyperských Řeků rozdělil na řeckou a tureckou část.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)