Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Uvěznění civilisté se obrátili na svět s prosbou o osvobození z mariupolské pasti

Ze světa / zae / Vlastní zpráva / 20. dubna 2022 16:18
Uvěznění civilisté se obrátili na svět s prosbou o osvobození z mariupolské pasti

Ocelárna v Mariupolu - poslední útočiště obránců města
Autor: Wikipedia.org / Olegzima / Creative Commons

Mariupol - Situace v ukrajinském městě Mariupol je kritická. Útoky ruské armády proměnily město, v němž žilo před válkou přes 400 000 obyvatel, v trosky. Počty obětí lze jen odhadovat. Mluví se o vyšších jednotkách tisíců i deseti tisíců. Snímky, které z Mariupolu přicházejí, připomínají boje druhé světové války.

Italský novinář Alessandro De Carolis připomíná výzvu mariupolských žen a mužů, uvězněných ve městě, adresovanou všem, kteří mohou jakkoli pomoci s evakuací z tohoto těžce zkoušeného místa, zvláště pak z prostoru azovských železáren. Dopis se prostřednictvím kardinála Michaela Czerného dostal do rukou papeže Františka, který o tom, co se děje na Ukrajině, hovořil v řadě svých velikonočních promluv – na Velký pátek, v homilii Bílé soboty, při setkání s mládeží i v projevu Urbi et orbi.

„Tato zoufalá petice – objasňuje kardinál Czerny – je adresována také všem těm, kteří mají možnost pomoci s humanitárními koridory, s příměřím, což je přesně to, co je v této chvíli potřeba.“ „Ženy, děti a zranění si nezaslouží před očima světa takovou smrt“, jsou „mučedníci dneška“, uzavírá list-výkřik Františkovi. „Jeho pomoc při jejich evakuaci z Mariupolu bude vskutku otcovským skutkem, pomocí dobrého pastýře a pravý čin milosrdenství.“ dodává Alessandro De Carolis. Nezdá se, že by tato výzva byla psána v kondicionálu. Mučedníci z Mariuopolu s papežovou osobní pomocí zkrátka počítají.

Podle poradce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka je oblíčeném části města Mariupol - v ocelárnách Azovstalu, která jediná zůstala v rukou Ukrajinců, nyní v nejhorší situaci asi 2000 lidí, většinou žen a dětí, kteří se skrývají v krytech pod mariupolskými ocelárnami a už dva měsíce se musí obejít bez slunečního svitu, kvalitní pitné vody, jídla a čerstvého vzduchu. Tito lidé se stali rukojmími ruského režimu, který vyhrožuje, že je zničí třítunovými bombami. Poradce vyzval náboženské a politické osobnosti a celebrity, aby jednaly pro záchranu těchto lidí. 

Za druhé světové války se v Mariupolu schovávala před nacisty ve sklepě jednadevadesátiletá Vanda Semjonovna Objedková. O 81 let později se v tom samém městě ukrývala před ruskými okupanty. Vanda Semjonovna nepřežila, zemřela na začátku dubna. Proč se to děje,“ to je jediné, co chtěla před svojí smrtí vědět, vypráví tragický příběh její dcera Larissa serveru Chabad.

V posledních dvou týdnech svého života byla Objedková, která přežila holokaust, nemocná, vyhublá a nemohla chodit, přesto nakonec nezemřela na následky staří, ale jako oběť války na Ukrajině. „Nebyla tam voda, elektřina, topení, a byla tam nesnesitelná zima,“ popsala Larissa podmínky ve sklepě, kde se ženy a další členové rodiny skrývali před ruskými okupanty ostřelujícími město.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)