Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Itálie má ve vedení biskupské konference arcibiskupa cyklistu se zkušeností mírového emisara

Ze světa / zae / Vlastní zpráva / 25. května 2022 11:59
Itálie má ve vedení biskupské konference arcibiskupa cyklistu se zkušeností mírového emisara

arcibiskup kardinál Matteo M. Zuppi
Autor: Wikipedia.org / Francesco Pierantoni / Creative Commons

Řím - Papež František jmenoval 24. května letošního roku boloňského arcibiskupa, kardinála Mattea M. Zuppiho (*1955), prezidentem Italské biskupské konference (CEI), která má ve dnech 23.‒27. května své 76. generální shromáždění. Zuppi, který nahradil ve funkci arcibiskupa Perugie (Perugia-Città della Pieve), kardinála Gualtiera Bassettiho, bude prezidentem Italské biskupské konference v následujícím pětiletém období.

Šestašedesátiletý kardinál Zuppi je úzce spojen s mezinárodním laickým křesťanským hnutím Sant’Egidio. Jeho spiritualita se orientuje na modlitbu spojenou s Písmem, na šíření evangelia, službě chudým a nejpotřebnějším, ekumenismus a v neposlední řadě se zasazuje, tak jak dlouhá řada italských duchovních a laiků, o mír ve světě. Sám Zuppi byl v r. 1992 prostředníkem mírových jednání v mnoho let trvajícím válečném konfliktu v Mozambiku.

Rodilý Říman Zuppi je členem Dikasteria pro službu integrálnímu lidskému rozvoji a Úřadu pro majetkovou správu Apoštolského stolce (APSA). Od svého kněžského svěcení působil v řadě funkcí na území města Říma a v letech 2000–2012 byl generálním asistentem hnutí Sant’Egidio. V lednu r. 2012 ho papež Benedikt XVI. jmenoval titulárním biskupem ve Villanova a pomocným biskupem římským. V r. 2015 ho papež František jmenoval metropolitou v Bologni, v říjnu r. 2019 pak kardinálem s titulem Sant’Egidio.

Kardinál Matteo Zuppi, známý též svým kladným vztahem k cyklistice, rozvíjí ve své biskupské službě témata, která jsou vlastní právě papeži Františkovi. Od svého jmenování arcibiskupem se o Zuppim často hovoří jako o jednom z vážných kandidátů na papežský stolec.

<

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)