Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel kardinál Angelo Sodano, dlouholetý státní sekretář Vatikánu

Ze světa / vlu / ČTK/Vatican News / 28. května 2022 12:36
Zemřel kardinál Angelo Sodano, dlouholetý státní sekretář Vatikánu

Kardinál Angelo Sodano
Autor: Vatican news

Vatikán - Ve věku 94 let zemřel v noci na dnešek v Římě kardinál Angelo Sodano, který patřil k vlivným postavám katolické církve a byl vatikánským státním sekretářem za dvou papežů, za Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Informoval o tom server Vatican News. Podle něj zemřel Sodano v souvislosti s nákazou koronavirem, která zhoršila jeho zdravotní stav podlomený dlouhodobějšími zdravotními potížemi.

Jako vatikánský státní sekretář, což je postavení odpovídající předsedovi vlády, působil Sodano v letech 1991 až 2006. Do služeb Vatikánu vstoupil tento syn italského poslance v roce 1959. Tři desetiletí se věnoval diplomacii, zprvu na nižších postech v Ekvádoru, Uruguayi nebo Chile, kam znovu zamířil jako nuncius (velvyslanec) v roce 1977, za chilské diktatury Augusta Pinocheta. Koncem 80. let se vrátil do Vatikánu, aby stanul v čele papežovy diplomacie.

V čele vatikánské administrativy byl Sodano velmi aktivní. „Nikdy nemá času nazbyt. Když vám podává ruku, už se dívá na třetího člověka,“ popsal jeho vytížení historik a diplomat František Xaver Halas.

Od roku 2005 do roku 2019 byl děkanem kardinálského kolegia, který mimo jiné svolává takzvané konkláve, jež po smrti či rezignaci papeže volí novou hlavu katolické církve.

Pohřeb kardinála Sodana se uskuteční v úterý 31. květa ve Svatopetrské bazilice. Hlavním celebrantem zádušní mše svaté bude děkan kardinálského kolegia, Giovanni Battista Re; papež František povede obřady posledního odporučení a rozloučení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)