Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež navštíví poutní město L'Aquila. Vzpomene i na oběti zemětřesení

Ze světa / kir / vaticannews, red. / 26. srpna 2022 12:46
Papež navštíví poutní město L'Aquila. Vzpomene i na oběti zemětřesení

Svatá brána v bazilice Collemaggio
Autor: Repro vaticannews.va

L'Aquila (Itálie) - Každý rok 28. a 29. srpna se v italské L'Aquile nedaleko od Říma obnovuje slavnostní obřad Perdonanza, plnomocné odpustky, které papež Celestýn V. měsíc po své korunovaci 29. září 1294 udělil bulou Inter sanctorum solemnia, známou také jako “bula o odpuštění”, každému, kdo po splnění určitých podmínek vstoupí do baziliky Santa Maria di Collemaggio mezi nešporami 28. a 29. srpna. Letos je podle serveru vatikannews u příležitosti slavnosti Perdonanza Celestiniana, která se koná již po 728., naplánována pastorační návštěva papeže Františka v L'Aquile.

Františkova návštěva

František přiletí v neděli 28. srpna vrtulníkem na stadion Gran Sasso a poté se autem dopraví do centra města. Po soukromé návštěvě katedrály svatých Maxima a Jiřího, na níž jsou stále patrné rány po ničivém zemětřesení z 6. dubna 2009, papež promluví k příbuzným obětí zemětřesení, představitelům veřejné moci a dalším věřícím přítomným na náměstí Piazza Duomo. Poté se opět autem přesune do baziliky Santa Maria in Collemaggio a na náměstí bude sloužit eucharistickou liturgii. Po modlitbě Anděl Páně otevře Svaté dveře a zahájí tak slavnostně Perdonanza Celestiniana. František je prvním papežem, který po 728 letech předsedá obřadu, který byl ustanoven Celestýnem V. Na závěr se papež rozloučí s představiteli veřejnosti a vrátí se do Vatikánu.

Původ Perdonanza Celestiniana

Návštěva papeže Františka v L'Aquile je spjata s datem, které se zapsalo do historie: 29. srpna 1294, kdy byl v bazilice Santa Maria di Collemaggio korunován papežem Pietro da Morrone, který přijal jméno Celestýn V. Podle historických pramenů se obřadu zúčastnili kardinálové, šlechtici, král Karel II. z Anjou a jeho syn Karel Martel a zástup věřících. Ještě téhož večera papež všem přítomným udělil odpuštění hříchů, nařídil a dosáhl usmíření městských frakcí a nařídil, aby sám Karel II. z Anjou udělil milost vzbouřeným obyvatelům L'Aquily.

Bula odpuštění

Dne 29. září 1294 byla vydána bula o odpuštění. "Z milosrdenství všemohoucího Boha a v důvěře v autoritu jeho apoštolů Petra a Pavla," uvádí se v dokumentu vydaném papežem Celestýnem V., "každoročně osvobozujeme od viny a trestu, který si zaslouží za všechny své hříchy spáchané od křtu, všechny ty, kteří, poté se budou upřímně kát a vyznají své hříchy (omnes vere penitentes et confessos, pozn. red.), vstoupí do výše uvedeného kostela od nešpor v předvečer svátku svatého Jana až do nešpor bezprostředně po svátku.  První slavnostní oslava Perdonanze se konala v roce 1295.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)