Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kyjev si předvolal apoštolského nuncia kvůli výrokům papeže o Duginové

Ze světa / kir / ČTK / 26. srpna 2022 22:16
Kyjev si předvolal apoštolského nuncia kvůli výrokům papeže o Duginové

Ilustrační foto: vlajka Ukrajiny
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Kyjev - Ukrajinské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo apoštolského nuncia, aby mu vyjádřilo protest proti slovům papeže Františka ohledně zavražděné dcery ruského nacionalistického ideologa Darji Duginové. Informovala o tom dnes agentura EFE a agentura Interfax. Duginová zemřela minulý týden v Moskvě při atentátu a papež ji tento týden při generální audienci zařadil mezi nevinné oběti války na Ukrajině.

""Ukrajina je hluboce zklamaná papežovými slovy, která nespravedlivě srovnávají agresora a oběť," sdělilo ministerstvo zahraničí nunciovi Visvaldasovi Kulbokasovi. Ukrajinská diplomacie v prohlášení zopakovala, že Kyjev se smrtí "ruské občanky na ruském území nemá nic společného". Z atentátu, při kterém explodoval automobil Duginové, ruská tajná služba FSB viní ukrajinské zpravodajské služby, což Kyjev odmítá.

Papež se ve středu na závěr generální audience ve Vatikánu modlil za Ukrajinu a za "tolik nevinných, kteří platí za šílenství všech stran". "Myslím na tu ubohou dívku, kterou zabila bomba pod sedadlem auta v Moskvě. Nevinní platí za válku," řekl papež k sobotnímu atentátu, při němž Duginová (29) zemřela.

Kyjev si předvolal apoštolského nuncia kvůli výrokům papeže o Duginové

Darja Duginová
Autor: Wikipedia.org

Už ve středu papežova slova odmítl ukrajinský velvyslanec ve Vatikánu Andrij Juraš. "Jak je možné mluvit o jednom z ideologů ruského imperialismu jako o nevinné oběti?" napsal na twitteru Juraš. Podle něj ženu zabily ruské síly, aby z ní vytvořily mučednici. Dodal, že nelze uvažovat ve stejných kategoriích o agresorech a obětech agrese.

Papež ve středu také znovu vyzval k obnově míru "pro milovaný ukrajinský národ, který už šest měsíců trpí válkou", a znovu také upozornil na války v jiných částech světa, jmenoval Sýrii či Jemen, kde tolik dětí trpí hladem. Připomněl i utrpení dětí, uprchlíků a sirotků, ukrajinských i ruských.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení k předvolání nuncia také uvedlo, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu papež "nevěnoval zvláštní pozornost konkrétním obětem války", mezi nimiž je i "376 ukrajinských dětí, které zemřely rukou ruských okupantů."

Papež od začátku ruské invaze 24. února opakovaně vyzývá k ukončení války na Ukrajině. Při jedné z generálních audiencí ve Vatikánu, 6. dubna, vyzval i k zastavení masakrů, jaký se stal v Buči u Kyjeva, a rozvinul zašpiněnou žluto-modrou ukrajinskou vlajku, kterou mu přivezli z Buče. Poté pozval k sobě na pódium ukrajinské děti a rozdal jim dárky. "Tyto děti musely uprchnout do cizí země, to je jeden z důsledků války. Nezapomínejme na ně a nezapomínejme na ukrajinský lid," dodal tehdy papež.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)