Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Japonský premiér nařídil vyšetřování činnosti Církve sjednocení

Ze světa / kir / ČTK / 17. října 2022 12:53
Japonský premiér nařídil vyšetřování činnosti Církve sjednocení

Ilustrační foto: Japonská vlajka
Autor: www. wikipedia. org / Creative Commons

Tokio - Japonský premiér Fumio Kišida dnes nařídil vyšetřování japonské Církve sjednocení, která má podle dřívějších zjištění blízké vazby na členy jeho vládnoucí Liberálnědemokratické strany (LDP). Církev sjednocení je pod drobnohledem od července, kdy střelec zabil bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Informovala o tom agentura Kjódó, která připomněla, že Kišidově vládě kvůli kauze výrazně klesly preference.

Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami podle policie v červenci zastřelil Abeho, protože se domníval, že expremiér je součástí Církve sjednocení. Té matka údajného útočníka darovala vysoké peněžní obnosy, čímž ale způsobila vážné finanční potíže synovi a celé rodině. Organizace v září uvedla, že v souvislosti s atentátem zpřísní kontrolu nad dary, které dostává od věřících.

Vyšetřováním náboženské skupiny pověřil Kišida ministryni školství a kultury Keiko Nagaokovou. Podle agentury AFP se má zaměřit na to, zda Církev sjednocení poškodila veřejné blaho nebo se dopustila činů neslučitelných s jejím statusem náboženské skupiny.

Průzkum Kjódó ze začátku října ukázal, že Kišidův kabinet podporuje 35 procent Japonců. Podle japonské agentury jde o nejhorší úroveň od října minulého roku, kdy Kišida stanul v čele vlády.

Církev sjednocení založil v roce 1954 v Jižní Koreji reverend Sun Myung Moon, známá je mimo jiné pro pořádání hromadných sňatkových obřadů. O deset let později přišla tato církev do Japonska a navázala úzké vztahy s řadou konzervativních zákonodárců na základě společných zájmů, jimiž byl například boj proti komunismu. Od 80. let 20. století čelila církev obviněním z problematického náboru členů v Japonsku, což přispělo ke kritice Kišidovy strany za udržování vazeb s církví, kterou obklopovaly skandály.

Výsledky vnitřního vyšetřování LDP z letošního září ukázaly, že přibližně polovina zákonodárců vládnoucí strany je na tuto náboženskou skupina nějak napojena, píše Kjódó.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)