Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelická liturgická inciativa oslaví 20.výročí založení ekumenicky pojatým setkáním v Pardubicích

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 21. října 2022 10:56
Evangelická liturgická inciativa oslaví 20.výročí založení ekumenicky pojatým setkáním v Pardubicích

ilustrační foto: vitráž na fasádě evangelického kostela
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Pardubice - U příležitosti 20. výročí evangelické liturgické iniciativy Coena se na faře a v kostele Českobratrské církve evangelické v Pardubicích uskuteční liturgický seminář s řadou pozvaných hostů z evangelické církve i ekumeny. Setkání se koná od čtvrtečního večera 24. listopadu do soboty 26. 11. 

Tématem semináře budou otázky spojené s liturgickou reformou v širším kontextu přesahující evangelickou církev a řada pastoračních a katechetických témat. Účastníci a lektoři se budou věnovat kaplanské službě, novému evangelickému zpěvníku, roli předsedajícího v liturgii, bohoslužebným knihám - tzv. agendám, konfirmaci (evangelická obdoba biřmování), přímluvným modlitbám v době pandemie a války nebo se zamyslí nad tím, zda je liturgické hnutí konzervativní či progresivní počin. Mezi pozvanými hosty jsou například pravoslavný duchovní Vít Metoděj Kout, Pavel Kopeček, vedoucí Katedry liturgické teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Pavel Hradilek z Institutu ekumenických studií ETK UK v Praze, Jana Křížová, předsedkyně liturgické komise Evangelické církve metodistické nebo Tabita Landová, vedoucí Katedry praktické teologie na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Řada farářů a farářek v aktivní službě se bude dále vyrovnávat s vlastní recepcí před rokem vydaného nového evangelického zpěvníku.

Důležitou součástí setkání bude i zpěv žalmů v rámci pravidelné denní modlitby hodin. Setkání bude zakončeno společnou bohoslužbou s večeří Páně v sobotu v poledne. Pořadatelé o akci informují na svých webových stránkách. Zde je k dispozici i podrobný program a informace o možnosti ubytování, kde je třeba potvrdit rezervaci do 17. listopadu.

„Oproti běžným setkáním, které vždy byla monotematická, je výroční setkání koncipováno široce. Pro členy a sympatizanty platformy Coena není liturgie jen ozdobou, ale prostupuje celý život křesťana a církve, její spiritualitu, pastoraci, katechezi,“ uvedl teolog Tomáš Drobík, který setkání z velké části za spolek připravil a zorganizoval.

Cílem studijní platformy Coena je snaha o prohloubení duchovního, liturgického a svátostného života v Českobratrské církvi evangelické. Společenství je otevřené i pro členy dalších křesťanských církvi. Coena se hlásí k úsilí o liturgickou obnovu, která probíhá v evangelických církvích i celém ekumenickém hnutí. Předmětem činnosti je zejména pořádání seminářů a společná denní modlitba pro členy spolku a další zájemce.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)