Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na stěnách ruské mučírny na severu Ukrajiny byly nalezeny ikony a modlitby naškrábané na zeď

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 22. října 2022 12:37
Na stěnách ruské mučírny na severu Ukrajiny byly nalezeny ikony a modlitby naškrábané na zeď

na stěně ruské mučírny byly nalezeny ikony vyškrábané zajatými Ukrajinci
Autor: www.facebook.com/pavlosushko

Charkov - Ve Vovčansku v Charkovské oblasti, osvobozeném od okupantů, byly na stěně mučírny nalezeny ikony vyškrábané zajatými Ukrajinci, uvádí deník Ukrajinská pravda ve svém internetovém vydání. Na obrázku nad ikonami jsou pak viditelně naškrábané věty z modlitby „Otče náš“ a pod nimi čárky, zřejmě s počty dní, kdy vězni byli zavřeni za mřížemi. 

Poslanec strany „Služebník lidu“ a místopředseda výboru Nejvyšší rady (ukrajinského parlamentu) pro humanitární politiku Pavlo Sushko zveřejnil fotografii ikon na Facebooku.

"Slyšeli jsme o nalezené mučírně. Ukázali nám ji. Na vlastní oči jsme viděli tyto nápisy na zdech. Ikony vyškrábané vlastníma rukama lidmi, které tam drželi okupanti. Čmáranice prožitých dnů a texty modlitby. Je těžké si představit, jaké hrůzy lidé snášeli. Neodpustíme!," napsal Sushko.

Podle něj jsou ve městě stále slyšet výbuchy, protože Vovčansk leží na hranici s Ruskem – na severovýchodě Charkovské oblasti. Lidé, kteří ve městě zůstávají, nemají od 1. října elektřinu a telefonní spojení. Na řadě osvobozených míst nacházejí Ukrajinci mučírny, kde Rusové trýznili zajatce například elektrickým proudem. Portál euromaidanpress.com pak aktuálně píše, že žena z Chersonské oblasti byla udušena nebo oběšena zřejmě jen za vyjádření názoru.

Služebník lidu, česky také Sluha národa, je ukrajinská politická strana založená v březnu 2018. Název strany byl zvolen podle populárního stejnojmenného televizního seriálu. V ukrajinských parlamentních volbách 2019 strana zvítězila se ziskem 43,12 procent a získala tak většinu 253 mandátů ze 450 v ukrajinském parlamentu.

V ukrajinských prezidentských volbách 2019 za stranu Služebník lidu úspěšně kandidoval herec Volodymyr Zelenskyj, který v satirickém televizním seriálu Sluha národa představuje lidového prezidenta Holoboroďka a v kampani před volbami využíval obrovskou popularitu seriálu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)