Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francouzský kardinál Ricard přiznal, že před 35 lety zneužil nezletilou dívku

Ze světa / kir / ČTK, red. / 8. listopadu 2022 9:55
Francouzský kardinál Ricard přiznal, že před 35 lety zneužil nezletilou dívku

kardinál Jean-Pierre Ricard
Autor: Wikipedia.org / moi / Creative Commons

Paříž - Francouzský kardinál Jean-Pierre Ricard v pondělí řekl, že před 35 lety zneužil čtrnáctiletou dívku, když pracoval jako řadový farář. Ricard požádal o odpuštění a oznámil, že odstoupí z funkcí a bude k dispozici církevním i právním úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

"Před 35 lety, když jsem byl řadovým knězem, jsem se zachoval hanebným způsobem vůči čtrnáctileté dívce. Mé chování nevyhnutelně způsobilo vážné a dlouhotrvající důsledky pro tuto osobu," prohlásil osmasedmdesátiletý Ricard.

Kardinálovo přiznání je nejnovějším ze série odhalení zneužívání nezletilých v řadách římskokatolické církve. V roce 2021 vyplynulo z nezávislého vyšetřování, že francouzští kněží v posledních 70 letech sexuálně zneužili víc než 200.000 dětí. Momentálně je vyšetřovaných 11 současných i bývalých biskupů, uvedl na dnešní tiskové konferenci Eric de Moulins-Beaufort, předseda Francouzské biskupské konference.

Ricard byl v dubnu 1993 jmenován pomocným biskupem v Grenoblu, biskupské svěcení přijal 6. června téhož roku v Marseille. V červenci 1996 ho papež Jan Pavel II. jmenoval biskupem-koadjutorem v Montpellier. Po dvou měsících stanul v čele této diecéze. V listopadu 1999 byl zvolen místopředsedou Francouzské biskupské konference, v listopadu 2001 se stal jejím předsedou.

V prosinci 2001 se stal arcibiskupem v Bordeaux, kde ve funkci nahradil zemřelého kardinála Eyta. Jeho kardinálské jmenování oznámil papež Benedikt XVI. v únoru 2006, v březnu téhož roku při konzistoři obdržel titul kardinála-kněze s titulární bazilikou svatého Augustina v Římě. V letech 2006 až 2011 byl místopředsedou Rady evropských biskupských konferencí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)