Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev v Německu nebude brát zřetel na původ, pohlaví či sexuální identitu zaměstnanců

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 24. listopadu 2022 12:13
Katolická církev v Německu nebude brát zřetel na původ, pohlaví či sexuální identitu zaměstnanců

ilustrační foto: správní rozdělení katolické církve v Německu
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Bonn/Würzburg -

Svaz diecézí Německa (VVD, Verband der Diözesen Deutschlands) se 22. listopadu podle portálu katholisch.de dohodl na změnách v církevním pracovním právu v dokumentu “Zásady služby v církvi” (Grundordnung des kirchlichen Dienstes). Nový dokument představuje doporučení pro německá biskupství vystupující v pozici zaměstnavatele. Zásady nahrazují ty předchozí z roku 2015. Nové znění má zabránit možné diskriminaci církevních zaměstnanců, kteří byli dosud vázaní k přísné loajalitě ke svému zaměstnavateli včetně svého soukromí. 

Církve v Německu se těší v pracovním právu jisté autonomii. Německé zákony jim umožňují vypovědět pracovní poměr z důvodu nedostatečné loajality projevující se např. nesouladem osobního života se závaznými normami církevního morálního učení. Na toto paradigma narážejí především osoby s menšinovou sexuální orientací, které kvůli životu v osobních vztazích, popř. jen pro samotnou vztahovou orientaci čelí riziku ztráty zaměstnání. Jde o pastorační referenty, asistenty, pracovníky charitních služeb, ale i ordinované osoby. Proti diskriminaci sexuálních menšin letos v lednu vznikla iniciativa OutInChurch, jíž se přes 120 církevních zaměstnanců v Německu přihlásilo k menšinové sexuální orientaci. V březnu pak předali Německé biskupské konferenci více než 117 tisíc podpisů se žádostí o změny. 

O změně paradigmatu v novém církevním pracovním právu se jedná už od jara. Nové Zásady sice neuspokojují zástupce všech organizací sdružujících osoby LGBT+, znamenají však významný posun ve formulaci, která už nepřipouští diskriminaci z důvodu “sexuální orientace a životní formy”, což znamená, že církevní zaměstnavatelé se zavazují respektovat soukromí svých zaměstnanců žijících ve stejnopohlavních vztazích, byť oficiální katolická morálka takové svazky považuje za mravně defektní. 

Změna se dotkne nejen LGBT+ osob u církevních zaměstnavatelů, ale např. i osob, které vystoupily z církve. Zvlášť charitní zařízení naléhala na to, aby těmto lidem bylo nadále umožněno pracovat v charitní službě, neboť ne všichni lidé opouštějící církev opouštějí současně i katolickou víru. Nové zásady už netrvají kategoricky na jejich propuštění, nýbrž připouštějí i výjimky. Loajalita k církvi a k jejím ideálům se napříště vyžaduje od vedení zaměstnávajících organizací; od jednotlivých zaměstnanců se “identifikace s cíli a hodnotami katolické církve” neočekává. Nedostatečný posun ve formulaci Zásad kritizovaly některé organizace prostřednictvím své mluvčí Veroniky Gräve (LSBT+-Kommitee), naopak vstřícně reaguje BBT-Gruppe, svazek sdružující asi sto církevních lékařských a sociálních zařízení. 

Novými Zásadami služby v církvi nedochází ke sjednocení pravidel u církevních a sekulárních zaměstnavatelů; autonomie církví v Německu v oblasti pracovního práva zůstává nedotčená. Např. stávka u církevních zaměstnanců zůstává i nadále tabu. Záleží také na jednotlivých biskupech, zda změny zavedou v praxi svých diecézí. Německá biskupská konference (DBK) nicméně oznámila, že jedinou podmínkou pro spolupráci s církví bude napříště “pozitivní základní postoj a otevřenost vůči poselství evangelia”. 

Svaz diecézí Německa (Verband der Diözesen Deutschlands) je sekulární organizace za účelem sjednocení a plnění společných úkolů v právní a ekonomické oblasti. Svoje sídlo má v Bonnu. Katolická církev a charita zaměstnává zhruba 800 000 lidí. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)