Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež oslavil 86. narozeniny, pro případ zhoršení zdraví má připravenu rezignaci

Ze světa / kir / ČTK / 19. prosince 2022 0:21
Papež oslavil 86. narozeniny, pro případ zhoršení zdraví má připravenu rezignaci

Papež František na kolečkovém křesle
Autor: Skynews

Vatikán - Papež v roce 2013 poté, co ho zvolili do úřadu, podepsal rezignační dopis. Ten by se měl použít v případě, že by se mu vážně a trvale zhoršilo zdraví a nemohl plnit povinnosti. František to podle agentury Reuters uvedl v dnes zveřejněném rozhovoru.

František v sobotu oslavil 86 let a zdá se, že je v dobrém zdravotním stavu - kromě onemocnění kolene, jak řekl španělskému listu ABC.

Papež uvedl, že dopis předal tehdejšímu vatikánskému státnímu sekretáři kardinálu Tarcisiovi Bertonemu. Ten úřad zastával za předchozího papeže Benedikta XVI. a podržel si ho ještě šest měsíců po zvolení Františka 13. března 2013.

František často opakuje, že by rezignoval, pokud by mu zdraví bránilo v čele římskokatolické církve, ke které se hlásí 1,3 miliardy věřících. Nyní 95letý Benedikt XVI. právě ze zdravotních důvodů rezignoval. Rezignace papeže je velmi výjimečnou událostí, naposledy v roce 1415 vynuceně odstoupil papež Řehoř XII.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)