Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V luteránském kostele v Jeruzalémě vysvětili první farářku v zemi

Ze světa / / ČTK / 26. ledna 2023 0:29
V luteránském kostele v Jeruzalémě vysvětili první farářku v zemi

Ilustrační foto: Lutherova růže, emblém luterských církví
Autor: Wikipedia.org / Jed / Creative Commons

Jeruzalém - Při nedělní bohoslužbě v luteránském kostele v Jeruzalémě byla vysvěcena první farářka v zemi. Palestinka z Jeruzaléma Sally Azarová povede anglicky mluvící kongregaci v kostele Vykupitele. Jejímu vysvěcení přihlížely stovky věřících, uvedla agentury AP a stanice BBC.

"Doufám, že mnoho dívek a žen zjistí, že je to možné, a že se k nám přidají další ženy z jiných církví. Vím, že to bude trvat ještě dlouho, ale myslím, že by mohlo být vzrušující, pokud se to změní v Palestině," řekla Azarová stanici BBC.

Podle palestinského ústředního statistického úřadu žilo v roce 2017 na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy přibližně 47.000 křesťanů. Většina palestinských křesťanů se hlásí k církvím, které nepřipouštějí ženské duchovní, píše AP.

V posledních letech rostoucí počet protestantských církví ve světě jmenoval do funkce duchovních ženy. Protestantské církve mají omezené zastoupení i v Izraeli, provozují zde například školy a nemocnice. Několik žen vede kongregace v Libanonu a Sýrii, píše BBC.

Azarovou vysvětil její vlastní otec, biskup Sani Azar. Podle farářky pro ni byl otec inspirací, ale teologii se rozhodla studovat z vlastní vůle.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)