Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajinská řeckokatolická církev přejde na gregoriánský kalendář

Ze světa / kir / ČTK / 6. února 2023 23:50
Ukrajinská řeckokatolická církev přejde na gregoriánský kalendář

Administrativní členění Ukrajinské řeckokatolické církve na Ukrajině
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Kyjev - Ukrajinská řeckokatolická církev se rozhodla přesunout oslavy Vánoc na 25. prosince. Změna bude platit od září letošního roku, napsala dnes na svých webových stránkách. Církev na Ukrajině se podobně jako v jiných zemích s pravoslavnou tradicí včetně Ruska dosud držela tradice, podle které se Vánoce slaví 7. ledna.

Rozhodnutí řeckokatolická církev přijala s ohledem na "početné žádosti věřících". "Jsou tu kroky, které musíme z mnoha důvodů podniknout a teď je pro to ten nejlepší čas," uvedl podle ruskojazyčné verze BBC metropolita Svjatoslav, hlava ukrajinských řeckých katolíků.

Změny se týkají jenom pevně stanovených svátků, jako jsou Vánoce. Velikonoce proto budou řečtí katolíci slavit dál společně s pravoslavnou církví. Věřící a komunity, kteří se na změnu necítí připraveni, mohou vánoční svátky slavit podle dosavadní tradice a juliánského kalendáře až do roku 2025.

Kvůli téměř rok trvající ruské invazi na Ukrajinu mnoho ukrajinských pravoslavných žádá přesun Vánoc na 25. prosince, kdy je slaví většina západních zemí. Ukrajinská pravoslavná církev byla až do května podřízena moskevskému patriarchátu, než se s Moskvou oficiálně rozešla. Svým věřícím loni poprvé umožnila slavit Vánoce 25. prosince a oznámila, že její kněží budou v tento den slavit liturgie.

Ukrajinská řeckokatolická církev je třetím největším náboženským uskupením na Ukrajině. Hlásí se k ní několik tisíc farností a přes 5 milionů věřících, většina z nich ze západní Ukrajiny. Ve světě se jedná o největší řeckokatolickou církví a největší východní katolickou církví na světě vůbec. Církev je nositelkou tradice byzantského ritu, přičemž uznává papežskou svrchovanost.

Ukrajinská pravoslavná církev dnes podle listu Ukrajinska pravda uvedla, že i ona zváží přesun ke gregoriánskému kalendáři. Církev podle něj probere argumenty a možnosti a rozhodne letos v květnu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)