Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 80 lety bylo zlikvidováno židovské ghetto v Krakově

Ze světa / / ČTK / 12. března 2023 20:49
Před 80 lety bylo zlikvidováno židovské ghetto v Krakově

Povolávací příkaz do transportu
Autor: archiv VÚA-VHA

Krakov/Praha - Při likvidaci židovského ghetta v polském Krakově nacisté před 80 lety, 13. března 1943, připravili o život nejméně 1000 osob. Perzekuce židovských obyvatel Krakova začala hned po obsazení města v září 1939. Synagogy byly uzavřeny a v květnu 1940 zahájili nacisté masivní deportaci Židů z města: z 64.000 Židů, kteří ve městě žili před válkou, jich v Krakově zůstalo jen asi 15.000.

Krakovské ghetto bylo oficiálně zřízeno v březnu 1941. Židé bydleli za zdmi v naprosté izolaci od zbytku města. Deportace Židů z ghetta do okolních koncentračních táborů začala v květnu 1942 a 13. března 1943 nařídil nacistický velitel Amon Göth celkovou likvidaci ghetta: asi 8000 lidí bylo odvezeno do pracovního tábora v Plaszówě a přes 1000 zabito v ulicích ghetta. Zbývající (na 3000 osob) byli převezeni do Osvětimi.

S ghettem v Krakově je spjatý i osud známého židovského zachránce a svitavského rodáka Oskara Schindlera. Po přepadení Polska Německem v roce 1939 získal tento tehdy neúspěšný podnikatel v Krakově bývalou židovskou smaltovnu. V továrně nejprve zaměstnával Poláky, ale postupně začali mezi zaměstnanci převažovat Židé z krakovského ghetta, kteří byli levnější pracovní silou.

Avšak v roce 1943 bylo krakovské ghetto zlikvidováno a jeho obyvatelé byli buď pobiti, nebo deportováni do koncentračního tábora Plaszów, který byl zřízen na předměstí Krakova. Když bylo poté rozhodnuto, že všichni vězni budou převezeni do Osvětimi, Schindler pomocí úplatků a kontaktů dosáhl toho, že nejen své zaměstnance, ale i jejich rodiny převezl do svého dalšího podniku, muniční továrny v Brněnci na Moravě. Tím je zachránil od jisté smrti v plynových komorách vyhlazovacích táborů. Jeho pověstný "seznam" obsahoval jména asi 700 mužů a 300 žen a do tábora Schindler později přijal i další Židy.

O svém mládí v tomto ghettu vyprávěl ve své vzpomínkové knize režisér Roman Polanski, který jako tehdy desetiletý chlapec z ghetta uprchl a až do konce války se skrýval na venkově. Jeho matka putovala s transportem do Osvětimi, kde byla zavražděna, otec skončil v koncentračním táboře Mauthausen, válku přežil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)