Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Celibát není nezměnitelná věc, jeho zrušení ale službu kněží neulehčí, řekl papež František

Ze světa / kir / / 15. března 2023 8:58
Celibát není nezměnitelná věc, jeho zrušení ale službu kněží neulehčí, řekl papež František

Ilustrační foto: papež František s rodinou ženatého kněze
Autor: www.marcotosatti.com

Vatikán - Celoživotní dodržování celibátu u katolických kněží je pravidlo, které je možné změnit, a lze si tedy v církvi představit ženaté duchovní. V rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae to řekl papež František.

"V tom, že se kněz může oženit, nevidím žádný rozpor," řekl papež s poukazem na praxi východních katolických církví, kde celibát u kněží není povinný. „Je to dočasný předpis... Není věčný jako kněžské svěcení... Na druhou stranu je celibát disciplína,“ dodal. Na otázku novináře, zda se tedy může stát, že povinný celibát bude zrušen, pak František odpověděl jednoduše - ano. Zároveň ale papež poznamenal, že podle něj zrušení celibátu kněžím jejich úlohu neulehčí.

O institutu celibátu se vedou v poslední době debaty i v souvislosti s kauzami sexuálního zneužívání kněžími, které oslabily postavení církve po celém světě. Někteří se domnívají, že pokud by duchovní směli sexuálně žít v partnerském svazku, mohlo by to počty případů zneužívání snížit.

Papež rozdal v posledních dnech několik rozhovorů světovým médiím v souvislosti s výročím deseti let v čele katolické církve. Konkláve ho zvolilo nástupcem Benedikta XVI. 13. března 2013.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)