Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konference v Senátu zahájila Mezinárodní dny proti rasismu

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz, red. / 24. března 2023 15:52
Konference v Senátu zahájila Mezinárodní dny proti rasismu

Předseda senátu Vystrčil převzal záštitu nad konferencí
Autor: www.e-cirkev.cz / Adéla Rozbořilová

Praha - Mezinárodní dny proti rasismu zahájila studentská konference, která se konala v úterý 21. března na půdě Senátu Parlamentu České republiky ve Valdštejnském paláci v Praze. Jejich letošním tématem je výzva „Nestůj stranou…!“. Konferenci připravila Komise pro lidská práva Českobratrské církve evangelické (ČCE) spolu s dalšími zástupci církve a širší veřejnosti.

Během konference vystoupili zástupci menšin, představitelé státu i vyslanci organizací, které o lidská práva pečují. Řeč byla také o aktuální situaci ukrajinských uprchlíků v Česku, napsal server e-cirkev.cz.

 Příběhy a lidská práva

„Touha být nezávislý vede někdy člověka k tomu, aby se vyčlenil ze společnosti a staral se jen o sebe a své potřeby. Mám radost, že se tu dnes sešlo mnoho lidí, kteří nechtějí stát stranou a zajímají se o práva druhých,“ přivítal posluchače Joel Ruml, emeritní synodní senior ČCE.

Se svým příspěvkem navázal religionista z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Pavel Hošek, aby vysvětlil, proč se křesťané lidskými právy vůbec zabývají. Citoval Všeobecnou deklaraci lidských práv OSN, ale vzal si přitom na pomoc také biblické podobenství o milosrdném Samaritánu. Křesťanství podle něho nabízí pokladnici konkrétních příběhů. Nejen těch biblických, ale i dalších příběhů svědků víry v dějinách (jako byla například Matka Tereza). „Na konci toho příběhu o Samaritánovi navíc stojí Ježíšova výzva: ‚Jdi a jednej také tak‘,“ zdůraznil Hošek.

Promluvil také laureát Ceny Michala Velíška Ladislav Bezděk. Ten se zastal neznámé ženy. Útočník následně otočil zbraň proti němu a několikrát ho bodl nožem do krku i do zad. Bezděk se další pomoci dovolal až po dlouhé cestě a oslovení mnoha netečných kolemjdoucích. Obdobný příběh vylíčil i policista Jan Beran: Ve svém volnu zachránil z hořícího domu dvě osoby, z nichž jedna byla upoutána na invalidní vozík. Přitom když k objektu dorazil, už tu byl shromážděn dav lidí. Nikdo se ale nesnažil jakkoli pomoci.

Dále mimojiné vystoupil Robert Netuka alias „Tukan“, který  se věnuje žánru slam poetry, má romské kořeny a pochází ze severu Čech. Profesně působí v Organizaci pro pomoc uprchlíkům a ve svém vystoupení představil svou „báseň“ složenou v době tzv. syrské uprchlické krize.

Lenka Králová autorka pořadu V Tranzu, kde hovoří o problémech spojených se změnou pohlaví, představila některé z právních překážek a lidsky citlivých souvislostí.

Bývalý horník a bojovník za lidská práva Jožka Miker zase hovořil o své pomoci různým skupinám ve společnosti – Romům, ukrajinským uprchlíkům, lidem bez domova… Mimo jiné mluvil o vytrvalém, a nakonec také úspěšném boji za zrušení vepřína v místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku.

V následujícím bloku se představil psycholog Ministerstva vnitra Štěpán Vymětal, který promluvil o tom, jak funguje lidská psychika tváří v tvář krizové situaci. Co pomáhá, aby člověk nezůstal netečný, ale pomohl, zastal se… S podobným poselstvím pak vystoupil i předseda Senátu Miloš Vystrčil, pod jehož záštitou se celá akce konala. Apeloval na zúčastněné, že musí být tak trochu hluší ke všem, kteří jim budou tvrdit, že něco nejde, nemá cenu nebo je zbytečné se o to snažit. Věci ve společnosti posouvají právě ti, kteří se nedají odradit skepsí nebo lhostejností, uzavírá slovy Miloše Vystrčila tiskové oddělení evangelické církve výběr z příspěvků konferenčních hostů. 

Druhý ročník studentské soutěže zná své vítěze

Senátní lavice obsadilo přes 140 posluchačů, především z řad žáků a studentů základních a středních škol z celé republiky. Apel „Nestůj stranou…!“ byl totiž také tématem literární a audiovizuální soutěže, kterou společně vyhlásily Českobratrská církev evangelická, organizace Post Bellum a Nadace Albatros. A právě účastníci soutěže tvořili podstatnou část publika v Senátu, protože v samotném závěru konference nastalo i slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům.

Konference v Senátu zahájila Mezinárodní dny proti rasismu

Laureáti studentské soutěže
Autor: www.e-cirkev.cz / Adéla Rozbořilová

Soutěžící posílali eseje, úvahy, povídky, vyprávění, obrázky nebo dokonce básně. Nakonec se sešlo na padesát děl, z nichž odborná porota vybrala a ocenila celkem 19 prací v různých věkových a tematických kategoriích.

Důležitou součástí byla pro letošek i účast ukrajinských uprchlíků. „Už více než rok žijí mezi námi, jsou našimi spolužáky, kolegy, sousedy. Přinesli si s sebou mnohdy lidsky velmi těžké a smutné příběhy a někteří tu začínají úplně od nuly. Přesto je setkávání s nimi obrovsky obohacující. Vznikají nová přátelství, rozšiřují nám obzory a učí nás pokoře. Pokud je to v našich silách, snažíme se, aby nestáli stranou, ale žili plnohodnotně. A zároveň připomínáme, že válka na Ukrajině je i naše věc. Že se nás týká a nelze si nevšímat hrůz, které tam Rusko páchá,“ přibližují organizátoři motivy, které vedly k účasti ukrajinských žáků v soutěži.

Ti měli za úkol napsat svým českým spolužákům dopis o tom, jak se jim tu žije, co prožívají nebo co chtějí svým českým kamarádům sdělit.

„Hrozné události, které se aktuálně dějí na Ukrajině, prožívá každé dítě po svém. Moje dcera neprojevila žádné emoce, jen mlčela. Po příjezdu do ČR jsme se snažili nepřipomínat, co vše se nám stalo, abychom ji ještě víc netraumatizovali. Rozhodnutí zúčastnit se soutěže bylo ale jednomyslné, a samotné psaní příspěvku dalo příležitost mluvit o všem, pochopit, co dcera cítí, přitom v takovém kreativním formátu… To je pro nás nyní velmi důležité! Děkuji!,“ uvedla podle e-cirkev.cz jedna z maminek organizátorskému týmu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)