Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřela jedna z nejvýraznějších disidentek Dana Němcová

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 11. dubna 2023 9:32
Zemřela jedna z nejvýraznějších disidentek Dana Němcová

Dana Němcová (2019)
Autor: Wikipedia.org / Jindřich Nosek / Creative Commons

Praha - Ve věku 89 let dnes zemřela jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu Dana Němcová. ČTK to jménem rodiny sdělil předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček. 

Němcová byla jednou z prvních signatářů a později i mluvčích Charty 77. Spoluzakládala Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), tedy organizaci, která pomáhala obětem komunistického bezpráví. Němcová, matka sedmi dětí, věřící katolička a vystudovaná psycholožka, sama čelila za své názory za minulého režimu pronásledování, výslechům a domovním prohlídkám. Směla pracovat jen jako uklízečka a domovnice, byla i ve vězení.

Po revoluci 1989 krátce působila jako poslankyně Federálního shromáždění, hlavně ale pokračovala v obraně lidských práv a v pomoci slabým či bezmocným. Společně s Olgou Havlovou stála od počátku ve Výboru dobré vůle, který dodnes pomáhá lidem se zdravotním postižením, opuštěným dětem, seniorům a nemocným.

V roce 1992 založila Poradnu pro uprchlíky, o šest let později dostala státní vyznamenání - medaili Za zásluhy.

„Dana Němcová, žena plného a svobodného života, dnes v ranních hodinách zesnula. Ve svých 89 letech plna svých dnů, jak je psáno. Poctivá, statečná, srdcem a oběma rukama bez váhání vždy připravena k dobrým a odvážným věcem. Kolik lidí se na ní mohlo spolehnout a v jak těžkých situacích,“ připomněl dnes Sedláček, který se s Němcovou znal od roku 1970.

Rozloučení se zesnulou se uskuteční při zádušní liturgii v sobotu 22. dubna od 14 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)