Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zollner končí v komisi na ochranu mladistvých. Církev málo naslouchá obětem sexuálního násilí, říká

Ze světa / kir / ČTK / 19. dubna 2023 21:24
Zollner končí v komisi na ochranu mladistvých. Církev málo naslouchá obětem sexuálního násilí, říká

Hans Zollner
Autor: Wikipedia.org / Creative commnons

Vatikán/Madrid - Katolická církev stále dost nenaslouchá obětem sexuálního násilí, které se stalo v jejím prostředí. Novinářům to v pondělí řekl německý jezuita Hans Zollner, který na konci března rezignoval na post v papežské komisi na ochranu mladistvých. Podle Zollnera mají tento dojem i samotné oběti, napsala agentura EFE. Papež František má však příkladný postoj k tématu, které v posledních letech velmi kalí obraz katolické církve ve světě, řekl Zollner, jehož odchod z komise vyvolal překvapení.

Zollner v rozhovoru s novináři v římském klubu zahraničního tisku řekl, že podal demisi mimo jiné kvůli nedostatkům, které viděl ve fungování papežské komise, která má řešit případy sexuálního násilí na mladistvých v církvi. Podle něj jsou pro řešení tohoto problému zásadní transparentnost, skutečné zabývání se stížnostmi a odpovědnost. Na své výhrady však Zollner od vedení komise nedostal žádnou odpověď.

Podle Zollnera, který patří k předním expertům na téma sexuálního zneužívání v církevním prostředí, katoličtí představitelé stále dostatečně nenaslouchají obětem sexuálního násilí. "Oběti mají neustálý dojem, že se jim nenaslouchá," dodal Zollner. Jinak však hodnotí přístup papeže Františka. "Viděl jsem na vlastní oči, jak papež poslouchal a poslouchá, tím je naprostým příkladem pro celou církev," řekl německý jezuita.

Zollner byl členem komise od jejího vytvoření v roce 2014. Již dříve orgán opustili někteří členové, kteří tvrdili, že spolupráce ze strany Vatikánu byla nedostatečná. Jednalo se o Brita Petera Sanderse či Irku Marie Collinsovou, kteří oba byli oběťmi sexuálního násilí v církvi.

Problematiku sexuálního zneužívání řeší katolické církve i na národní úrovni. V pondělí požádal oběti o odpuštění předseda španělských biskupů Juan José Omella. Podle něj se však o zneužívání nezletilců mluví v médiích pouze v souvislosti s katolickou církví, ačkoliv se tak děje i v jiných společenských prostředích. Podle něj nyní církevní struktury spolupracují s úřady, když se dozví o případech možného sexuálního násilí. Na rozdíl od Francie či Portugalska však španělská církev dlouhodobě odmítá vytvořit nezávislou komisi, která by shromáždila svědectví o sexuálním napadení v církvi. Biskupové tvrdí, že stačí již existující struktury, na které se mohou lidé obrátit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)