Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V synodě biskupů poprvé zasednou ženy s hlasovacím právem, rozhodl papež

Ze světa / / ČTK / 26. dubna 2023 20:38
V synodě biskupů poprvé zasednou ženy s hlasovacím právem, rozhodl papež

Ženy v kongregaci pro biskupy: zleva do prava: Petrini, Reungoat, Zervino
Autor: Repro vaticannews.va

Vatikán/Praha - Papež František poprvé povolí, aby v synodě biskupů zasedly ženy s hlasovacím právem stejně tam muži laici. Napsala to agentura AP s odkazem na nová pravidla zveřejněná Vatikánem. Ženy se dosud zasedání účastnily jako expertky bez možnosti hlasovat a o toto právo dlouho usilovaly. Nová pravidla budou platit pro jednání, které se uskuteční v říjnu. Dosud měli hlasovací právo na synodách v Římě pouze biskupové a někteří představení řeholních společností. Katoličtí laici mohli být přizváni jen jako poradci (auditoři). 

V nových předpisech stojí, že do synody bude jmenováno pět řádových sester s hlasovacím právem. Papež dále jmenuje 70 členů mimo biskupský stav z nominací, které zašlou církevní organizace. Polovinu nominovaných musí tvořit ženy a Vatikán nabádá také k většímu zastoupení mladých lidí.

"Je to krok k tomu, že se zvýší podíl žen v rámci rozhodovacích procesů v důležitých orgánech katolické církve, což je biskupská synoda. Myslím si, že to bylo jedno z témat, které probíhalo i evropskou synodou v Praze," řekl dnes ČTK církevní historik Jaroslav Šebek.

 V Praze se v únoru konalo setkání představitelů katolické církve z celé Evropy. Zúčastnili se kontinentálního shromáždění Synody o synodalitě 2021 až 2024, kterou vyhlásil v roce 2021 papež František a která má přinést podněty k dalšímu organizování katolické církve či změnám v ní. Nejprve se konala na úrovni místních církví a po kontinentálním setkání vyvrcholí říjnovým zasedáním biskupů ve Vatikánu.

Synoda je označení pro různá shromáždění představitelů křesťanských církví, původně znamená společné putování. Synodální cesta či proces vyhlášené Františkem má obsahovat setkávání, naslouchání a rozlišování o společné budoucnosti věřících.

Šebek také připomněl, že se posiluje podíl žen v rámci některých vatikánských institucí. "Jsou již zastoupeny i v rámci kongregace pro biskupy, což je také novum. Je to téma, které vnáší do církevních procesů právě papež František, je to začátek dlouhé cesty," uvedl Šebek.

Dosud byli řádnými členy synody pouze muži. Ženy však na jednáních vystupovaly jako odbornice a poradkyně. O možnost hlasovat dlouho usilovaly, píše agentura AP.

Lucemburský kardinál Jean-Claude Hollerich, který dnes představil změny novinářům, řekl, že se nejedná o žádnou revoluci. "Těch 70 nových členů představuje 21 procent shromáždění, které tak z obecného hlediska zůstává schůzí biskupů," řekl kardinál. Podle kardinála Maria Grecha může změna obohatit debatu uvnitř církve.

Synoda biskupů, která vedle vedoucích diecézí shromažďuje další vysoké církevní funkcionáře, jedná o nejnaléhavějších tématech v katolické církvi. Na konci zasedání obvykle schvaluje dokument se svými doporučeními a postoji. Orgán vznikl po druhém vatikánském koncilu a měl více otevřít debatu a rozhodování v katolické církvi. Kromě vatikánského zasedání, kterého se účastní představitelé z celého světa, své synody organizují i jednotlivé národní církve.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 138)