Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán stáhl známky s papežem vyobrazeným jako Jindřich Mořeplavec

Ze světa / / ČTK / 20. května 2023 20:40
Vatikán stáhl známky s papežem vyobrazeným jako Jindřich Mořeplavec

Socha Jindřicha Mořeplavce ve Funchalu
Autor: Wikipedie.org / Coeli / Creative Commons

Vatikán - Vatikán nechal stáhnout z prodeje známky, na kterých byl papež František zobrazen tak, aby připomínal portugalského prince Jindřicha Mořeplavce, který je považován za jednoho ze zakladatelů někdejší portugalské koloniální říše. Známky byly zhotoveny u příležitosti Světových dnů mládeže, které se v srpnu uskuteční v portugalské metropoli. Známka zobrazovala papeže v čele zástupu mladých lidí na Památníku objevitelů v Lisabonu. Papež tak byl vyobrazen na podobném místě, na kterém se na památníku nachází socha Jindřicha Mořeplavce. Tento vlivný člen portugalské královské rodiny financoval v 15. století portugalské námořní expedice a je považován za jednoho ze zakladatelů portugalské koloniální říše.

Podle Vatikánu však známka vyvolala "různé negativní komentáře". Zobrazení papeže na památníku podle některých připomínalo "koloniální minulost, která je velmi vzdálená poselství univerzálního bratrství papeže Františka".

Podle italského tiskuznámka vyvolala nevoli samotného papeže. V březnu hlava katolické církve odmítla takzvanou objevitelskou doktrínu, kterou církev od 15. století legitimizovala zabírání půdy původních obyvatel obou Amerik pod záminkou šíření křesťanské víry. Papež František pochází z Argentiny, bývalé španělské kolonie, a několikrát projevil pochopení pro domorodé národy, které se staly oběťmi evropské kolonizace.

Sporný je i samotný Památník objevitelů. Část Portugalců poukazuje na to, že jej nechal postavit na přelomu 50. a 60. let minulého století autoritářský pravicový režim Antónia Salazara. Měl být oslavou portugalské koloniální říše, která se však v té době začala již rozpadat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)