Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavná církev Ukrajiny schválila přechod k novému kalendáři

Ze světa / kir / ČTK / 24. května 2023 21:07
Pravoslavná církev Ukrajiny schválila přechod k novému kalendáři

Ilustrační foto: Chrám svaté Sofie v Kijevě
Autor: Wikipedia.org / Wikipedia Commons

Kyjev - Pravoslavná církev Ukrajiny v rámci dalšího odklonu od Ruské pravoslavné církve po ruské invazi na Ukrajinu schválila přechod k novému církevnímu kalendáři. Změny se týkají mimo jiné pravoslavných Vánoc, které se nyní budou slavit 25. prosince místo 7. ledna. Například datum konání Velikonoc se ale nezmění, píše server BBC News Ukrajina.

Kromě Pravoslavné církve Ukrajiny na Ukrajině působí také Ukrajinská pravoslavná církev, která byla až do května loňského roku autonomní součástí Ruské pravoslavné církve. S ní se oficiálně rozešla, když odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině. Ukrajinské úřady ale tuto církev nadále podezírají ze spolupráce s Moskvou, její budovy několikrát prohledávala policie a tajná služba.

Církev o přechodu k novému kalendáři formálně rozhodne 27. července. Změny začnou podle BBC platit od 1. září.

Přechod k novému kalendáři už letos v únoru ohlásila Ukrajinská řeckokatolická církev, která je třetím největším náboženským uskupením na Ukrajině. V souvislosti s ruskou invazí před loňskými Vánoci projevovalo zájem slavit tyto svátky v prosinci čím dál tím víc Ukrajinců.

Vánoce slaví 25. prosince například pravoslavné církve v Bulharsku, Rumunsku a Řecku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)