Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se po propuštění z nemocnice opět pozdravil s věřícími na Svatopetrském náměstí

Ze světa / / ČTK / 19. června 2023 21:59
Papež František se po propuštění z nemocnice opět pozdravil s věřícími na Svatopetrském náměstí

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán - Papež František se dva dny po propuštění z nemocnice vrátil ke svému nedělnímu zvyku a pozdravil se s věřícími na Svatopetrském náměstí. Podle médií poděkoval za útěchu, které se mu dostalo po operaci, a poděkoval příchozím, kteří mu provolávali slávu.

Papež nejprve poděkoval za podporu a modlitby po dobu své hospitalizace. "Tato lidská a duchovní blízkost pro mě byla velkou pomocí a útěchou," řekl papež asi 15.000 lidí, kteří se shromáždili na náměstí.

Šestaosmdesátiletý papež podle agentury AP zněl chvílemi trochu zadýchaně a chraplavě. Zjevně ale vypadal potěšeně, že se vrátil ke své rutině.

Tisíce Římanů, turistů a poutníků pravidelně přicházejí na papežovo týdenní polední vystoupení v okně Apoštolského paláce. Když papeže v okně zahlédnou, obvykle zatleskají. Dnes se však potlesk publika zdál hlasitější než obvykle, dodala AP. Operace donutila papeže vynechat nedělní vystoupení 11. června.

Papež se smutkem připomněl, že na úterý připadá Světový den uprchlíků, který podporuje OSN. Vzpomněl při té příležitosti ztroskotání lodi s uprchlíky u řeckých břehů z tohoto týdne a pomodlil se za všechny, kteří přišli o život. Požádal také, aby se udělalo vše pro to, aby se podobným tragédiím zabránilo. Pomodlil se rovněž za studenty, kteří se stali obětí útoku na školu v západní Ugandě, a také za mír.

Papež podstoupil 7. června v římské nemocnici Gemelli tříhodinovou operaci kýly. V nemocnici pak strávil devět dní. Tento týden se pak vrátil k pracovnímu programu.

Papež František byl v dobré kondici a náladě. Dnes to řekl zmocněnec amerického prezidenta pro klimatické otázky John Kerry, který byl prvním zahraničním politikem, jenž se s 86letým papežem setkal po chirurgickém zákroku, který František absolvoval.

Papeže v srpnu čeká cesta do Portugalska a Mongolska.  Dnešní setkání s Kerrym bylo první významnou politickou schůzkou po odchodu z nemocnice. V úterý přijme kubánského prezidenta Miguela Díaze-Canela a ve středu má na programu jednání s brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva. Ve středu však zrušil obvyklou generální audienci s věřícími.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)