Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se setkal se dvěma prezidenty

Ze světa / / ČTK / 23. června 2023 8:31
Papež František se setkal se dvěma prezidenty

Miguel Díaz-Canel v Ruské státní dumě 22.11.2022
Autor: Wikipedie.org / duma.gov.ru / Creative Commons

Vatikán - Dne 20. června přijal papež Františeki prezidenta Kubánské republiky Miguela Díaze-Canela Bermúdeze, který se téhož dne setkal také s italským prezidentem Sergiem Mattarellou. Informovala o tom agentura AFP.

Katolická církev vládu karibského ostrova dlouhodobě vyzývá k propuštění politických vězňů. Lidskoprávní organizace Prisioners Defenders jich na Kubě celkem eviduje 1037. Největších protivládních protestů za poslední desetiletí se v červenci 2021 zúčastnilo 773 z nich. Nejméně 490 jich bylo odsouzeno, někteří až na 25 let vězení.

Havanu letos v lednu navštívil papežův vyslanec kardinál Beniamino Stella, který s kubánskými představiteli rovněž jednal o propuštění politických vězňů. "Církev doufá, že mladí lidé, kteří 11. července vyjádřili svůj názor, se budou moci vrátit domů," uvedl Stella.

Papež František se setkal se dvěma prezidenty


Autor: Wikipedie.org / Palácio do Planalto

Papež František se v roce 2014 stal jedním z hlavních zprostředkovatelů rozmrazení diplomatických vztahů mezi Kubou a Spojenými státy.

Ve středu 21.června papež František přijal také brazilského prezidenta Luize Inácia Lulu da Silva s jeho manželkou. Podle agentury EFE hovořili o "míru ve světě", ale také o boji proti chudobě, respektu k domorodým národům a ochraně životního prostředí. Lula i hlava katolické církve se v posledních měsících velmi intenzivně snaží přispět zejména k ukončení války na Ukrajině.

Schůzka brazilského prezidenta s papežem, který je původem Argentinec, trvala asi 45 minut. Lula podle agentury EFE pozval hlavu katolické církve na další návštěvu Brazílie, kde byl papež František naposledy v červenci 2013. Tehdy se tam účastnil Světových dnů mládeže a jeho návštěva byla jeho první zahraniční cestou od nástupu do čela katolické církve v březnu téhož roku.

Lula pozval papeže na říjnové slavnosti na počest Panny Marie Nazaretské. Podle deníku El País se Lula setkáním s papežem snaží získat i podporu na domácí politické scéně, kde jeho aliance nemá většinu v parlamentu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)