Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Němečtí poslanci schválili stavbu památníku Svědků Jehovových zabitých nacisty

Ze světa / / ČTK / 26. června 2023 22:59
Němečtí poslanci schválili stavbu památníku Svědků Jehovových zabitých nacisty

Ilustrační foto: Shromáždění Svědků Jehovových v Sále Království
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Berlín - Poslanci německého Spolkového sněmu ve čtvrtek večer schválili návrh, podle kterého má v Berlíně vzniknout památník věnovaný Svědkům Jehovovým zavražděným během nacistické diktatury. Památníky už mají jiné skupiny pronásledované v letech 1933 až 1945, tedy Židé, homosexuálové, Romové a Sintové a postižení.

Pro výzvu, kterou se zákonodárci obracejí na spolkovou vládu, aby stavbu památníku v berlínském parku Tiergarten podpořila, hlasovali zástupci vládní koalice a členové konzervativní CDU/CSU, píše na svých internetových stránkách televize ZDF.

Připomíná, že svědkové Jehovovi platí za "zapomenuté oběti" nacistické diktatury. Členové této náboženské společnosti byli pronásledováni kvůli víře, více než 1500 jich bylo popraveno nebo zemřelo v koncentračních táborech a věznicích.

Podle amerického Muzea holokaustu žilo před nástupem nacistického vůdce Adolfa Hitlera k moci v Německu asi 25.000 až 30.000 svědků Jehovových. Vzhledem k tomu, že z náboženských důvodů odmítali "hajlovat", vstupovat do organizací spojených s režimem a účastnit se voleb, stali se rychle předmětem zájmu nacistů. Když byla v roce 1935 obnovena branná povinnost, nátlak na Svědky Jehovovy se ještě zvýšil, protože odmítají vojenskou službu i jakoukoliv práci související s armádou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)