Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Týnském chrámu se uskutečnila bohoslužba k nedožitým devadesátinám Olgy Havlové

Domácí zpravodajství / / ČTK / 11. července 2023 10:37
V Týnském chrámu se uskutečnila bohoslužba k nedožitým devadesátinám Olgy Havlové

Olga Havlová
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - U příležitosti nedožitých 90. narozenin Olgy Havlové se dnes v Týnském chrámu na pražském Staroměstském náměstí uskutečnila bohoslužba, kterou sloužil biskup Václav Malý, osobní přítel Olgy a Václava Havlových. Zazněla i Píseň pro Olgu v podání zpěvačky Anety Langerové a pěveckého uskupení Maranatha Gospel Choir za varhanního doprovodu Jakuba Zitka. Předseda správní rady Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček a blízká přítelkyně Olgy Havlové Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla přečetli liturgické texty.

Podle biskupa Václava Malého je i dnes třeba hledat cesty, aby mohl každý člověk rozvinout své schopnosti. "Byla opravdu svá, nic nepředstírala, na nic si nehrála, ale zároveň netoužila být na výsluní," řekl Malý o manželce prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. Byla podle něj citlivá bez patosu, projevovala soucit bez sentimentu a byla konkrétní, rázná a rozhodná.

To se projevovalo v její práci pro Výbor dobré vůle, kterému dala za cíl pomáhat lidem se zdravotním postižením, lidem opuštěným a diskriminovaným v jejich začlenění do společnosti. Pomáhala podle Malého skromně, nikoliv povýšeně. "Člověk musí vždy v tom obdarovaném vidět svůj protějšek, ne předmět své péče," dodal biskup. 

Mše, které se zúčastnily i osobnosti někdejšího disentu, například Jan Ruml nebo Anna Šabatová, připomněla také další ženy, které v nadaci založené Havlovou působily, jako byla Milena Černá, Magdalena Pištorová nebo Dana Němcová.

Po celý letošní rok Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové k nedožitým 90. narozeninám pořádá řadu projektů, akcí a aktivit pod heslem Olga je tu s námi - setkávání u Stromů Olgy Havlové, benefiční koncert nebo sbírku Dárek pro Olgu, jejíž výtěžek půjde na pomoc potřebným.

Manželka dramatika, disidenta a později prezidenta se narodila 11. července 1933 v Praze jako Olga Šplíchalová. S Václavem Havlem zažila těžké doby normalizace. Po listopadu 1989 se zaměřila na charitativní práci a svou neokázalostí si získala oblibu veřejnosti. V roli první dámy se soustředila na činnost ve Výboru dobré vůle, který založila v roce 1990 a který dnes nese i její jméno. Zemřela v lednu 1996 ve věku 62 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)