Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Anglikánská církev odmítla investice do společností spojených s výrobou fosilních paliv

Ze světa / veo / Vlastní zpráva / 25. července 2023 22:55
Anglikánská církev odmítla investice do společností spojených s výrobou fosilních paliv

Ilustrační foto: arkády katedrály v Salisbury
Autor: www.churchtimes.co.uk

Londýn - Významný krok učinila Anglikánská církev v Anglii a Walesu, když oznámila, že přestane investovat do společností Shell, BP, ExxonMobil a dalších ropných a plynárenských společností, protože dospěla k závěru, že všechny tyto společnosti nejsou v souladu s celosvětovým úsilím o omezení globálního oteplování o 1,5 stupně Celsia. O rozhodnutí církve informoval National Catholic Reporter.

 Tímto rozhodnutím zveřejněným 22. června letošního roku se téměř 500 let stará anglikánská církev stala možná největší a nejznámější náboženskou institucí, která veřejně prohlásila, že se zbavuje investic do fosilních paliv kvůli rostoucím obavám ze změny klimatu a hrozbám, které představuje pro život a planetu.

Teplo zadržované skleníkovými plyny, jež vznikají při spalování uhlí, ropy a zemního plynu, je hlavní příčinou změny klimatu; tu vědci spojují se silnějšími bouřemi, většími suchy a záplavami a nebezpečnějšími vlnami veder.

„Klimatická krize ohrožuje planetu, na které žijeme, a lidi na celém světě. Ty máme milovat jako své bližní, jak nás k tomu nás vyzývá Ježíš Kristus," uvedl v prohlášení anglikánský arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

"Je naší povinností chránit Boží stvoření a energetické společnosti mají zvláštní odpovědnost, aby nám pomohly dosáhnout spravedlivého přechodu na nízkouhlíkové hospodářství, které tolik potřebujeme. Církev se bude řídit nejen vědou, ale i naší vírou - obojí nás vyzývá k práci pro klimatickou spravedlnost."

V posledních letech se Welby připojil k dalším náboženským vůdcům, zejména k papeži Františkovi, a vyzval globální komunitu k naléhavější reakci na změnu klimatu, včetně spravedlivého přechodu z éry fosilních paliv k čisté energii.

Vatikán již několikrát navrhl, aby se katolické instituce vzdaly fosilních paliv. Vatikánská banka potvrdila v roce 2020, že žádné takové investice nemá.

Fr. John Pawlikowski, člen pracovní skupiny pro klimatickou akci Parlamentu světových náboženství, tuto prorockou akci anglikánské církve vítá: „Canterbury převzalo vedení,“ řekl. Zároveň si posteskl, že relativně málo katolických institucí – zhruba 350 podle údajů shromážděných hnutím Laudato Si' – podniklo podobné kroky.

"Katolíci se musí probudit a uvědomit si, že fosilní paliva ohrožují přežití naší planety. Církve nemohou nadále vydělávat na smrti a ničení."

K dnešnímu dni tvoří náboženské organizace největší podíl (36 %) z téměř 1 600 institucí po celém světě, které veřejně oznámily, že plánují přerušit finanční vazby na fosilní paliva a vyhnout se jim v budoucích investicích. Dohromady spravují přibližně 40,5 bilionu dolarů.

Rozhodnutí Anglikánské církve oslavila také křesťanská klimatická skupina Operation Noah zasazující se o odprodej akcií v církvích ve Velké Británii: "Je zřejmé, že fosilní společnosti nejednají v dobré víře a nepřipravují se na globální přechod na obnovitelné zdroje energie. Přehřívají planetu a nedostatečně investují do obnovitelných zdrojů, zatímco pokračují v průzkumech nových nalezišť ropy a plynu navzdory vědeckým varováním. Jsou stále nebezpečnější investicí".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)