Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Abú Zabí otevřeli komplex s mešitou, kostelem a synagogou

Ze světa / / ČTK / 3. srpna 2023 21:58
V Abú Zabí otevřeli komplex s mešitou, kostelem a synagogou

Ilustrační foto: Bible a korán
Autor: Daniel Bartoň

Abú Zabí - V metropoli Spojených arabských emirátů (SAE) Abú Zabí se ve vzdálenosti jen několika desítek metrů konají náboženské obřady muslimů, křesťanů i židů. V areálu nazvaném Abrahámovský rodinný dům totiž stojí nedaleko sebe mešita, kostel a synagoga, která je zároveň první synagogou v SAE. Všechny tři stavby jsou zajímavé i architektonicky a dělají se v nich proto turistické prohlídky s průvodcem, informoval server The National News.

V areálu nazvaném podle Abraháma (arabsky Ibráhím), k němuž se hlásí křesťané, židé i muslimové, je i takzvané Uvítací středisko (The Welcome Centre), v němž se mají konat mezináboženská setkání či semináře.

Výstavba Abrahámovského rodinného domu začala v roce 2019 a otevřen byl letos v únoru, prohlídky pro turisty se v něm dělají od března.

K vytvoření místa tří náboženství inspiroval jeho stavitele Dokument o bratrství pro mír a společné soužití, zvaný též deklarace z Abú Zabí, kterou v hlavním městě SAE podepsali v únoru 2019 papež František a velký imám káhirské mešity Al-Azhar, šajch Ahmad Tajib, považovaný velkou částí muslimů za hlavu sunnitského islámu.

Mešita, kostel a synagoga byly postaveny podle návrhu, který vytvořil ghansko-britský architekt David Adjaye. Zvenku jsou si podobné, všechny jsou bílé ve tvaru krychle obehnané sloupovím, které je ale u každé z budov trochu jiné.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)