Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vedení Univerzity Karlovy chce prozkoumat Petráčkovo propuštění z KTF

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 22. srpna 2023 17:24
Vedení Univerzity Karlovy chce prozkoumat Petráčkovo propuštění z KTF

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková
Autor: Wikipedia.org

Praha - Rektorka Univerzity Karlovy, Milena Králíčková, vyzvala vedení Katolické teologické fakulty k poskytnutí všech informací a podkladů týkajících se výpovědi kněze a historika Tomáše Petráčka. Chce vyšetřit, zda bylo odvolání provedeno v souladu se všemi univerzitními předpisy. Tímto krokem se Králíčková rovněž snaží uklidnit situaci, kterou výpověď vyvolala. Dnes o tom informoval na webových stránkách nejstarší české univerzity tiskový mluvčí Václav Hájek.

„Vedení Univerzity Karlovy (UK) vnímá závažnost vzniklé situace, o které nebylo ze strany KTF UK předem informováno. Rektorka UK prof. Milena Králíčková požádala neodkladně o dodání informací a podkladů, zda byly dodrženy standardní mechanismy a odpovídající předpisy, a osobně se v krátké době s vedením fakulty sejde. Smyslem těchto kroků je vyjasnění a uklidnění situace,“ stojí v prohlášení.

Vyjádření dnes vydalo na svém webu vedení KTF, kde odmítá, že by za odvoláním Petráčka bylo něco jiného, než úspory a větší efektivita: „Jediným důvodem, kvůli němuž s ním byl ukončen pracovní poměr podle § 52 písm. c) zákoníku práce, je potřeba vyšší efektivity hospodaření i působení fakulty. Stav úvazků se nyní snižuje o 2,5, na prof. Petráčka z toho připadá pětina. Snižujeme také počet zaměstnanců na DPP a lépe rozdělujeme výuku i další agendy. Činností, jimž se prof. Petráček na Katolické teologické fakultě věnoval, se ujmou stávající zaměstnanci. Jiné interpretace důvodů propuštění se nezakládají na faktech a nejsou pravdivé.“

Halík protestuje, situaci přirovnal k normalizaci

Tomáš Halík, český katolický kněz a filozof, dnes vydal prohlášení, ve kterém podpořil Tomáše Petráčka. Jeho odvolání z Katolické teologické fakulty (KTF) přirovnal ke své vlastní zkušenosti s komunistickou normalizací na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ze začátku sedmdesátých let. Podle Halíka tímto krokem děkan nejen poškozuje sebe, ale také celou Katolickou teologickou fakultu, místní církev a její obraz v české veřejnosti.


Halík: Důrazný protest proti odstranění profesora Petráčka z KTF UK

Jako profesor Univerzity Karlovy vyjadřuji tímto důrazný veřejný protest proti odstranění vynikajícího odborníka na církevní dějiny prof. PhDr. Tomáše Petráčka Ph.D., Th.D. z KTF UK.

„Výpověď z pracovního poměru z důvodů nadbytečnosti“ mu byla předána 21. srpna, ironií dějin v den výročí počátku „normalizace“. Zažil jsem už komunistickou normalizaci na FF UK počátkem sedmdesátých let (za protest vůči ní jsem do roku 1989 nesměl působit na žádné vysoké škole) i klerikální normalizaci na KTF počátkem devadesátých let, jíž jsem byl jednou z obětí. Také tehdy se perzekuce akademických pracovníků za svobodné vyjadřování nepohodlných názorů maskovala „organizačními důvody“. Když tehdejší politika děkana Wolfa, nerespektujícího akademické svobody a další stěžejní principy akademické práce přivedla KTF na pokraj vyloučení ze svazku univerzity, kardinál Vlk ho nakonec zbavil vedení fakulty, potrestal ho odnětím kanonické mise a také se mi omluvil za to, že se mně proti tehdejšímu děkanovi nezastal. Kardinál Vlk jako Velký kancléř KTF a předseda ČBK po konzultacích s vedením Univerzity a příslušnou kongregací Svatého Stolce akceptoval povinnost KTF respektovat zásady UK; alternativou by bylo přesunutí výchovy seminaristů a katolických laiků do diecézních seminářů, kontrolovaných a plně financovaných jednotlivými biskupy se všemi důsledky, zejména pak ztrátou vysokoškolské kvalifikace absolventů.

Nedovedl jsem si představit, že se ještě dnes může na půdě univerzity něco podobného, co se dělo za obou „normalizací“, opakovat. S jednotlivými články a rozhovory kolegy Petráčka, jimiž na základě své odbornosti historika zve k hlubšímu zamyšlení nad některými často zjednodušovanými morálně-politicko-právními stanovisky v aktuálních společenských diskusích, jistě leckdo nemusí souhlasit, avšak za prvé k synodální cestě církve - jak zdůrazňuje papež František - patří svobodná výměna názorů a vzájemné naslouchání a za druhé v akademické oblasti je perzekuce za názory, pokrytecky maskovaná jinými důvody, naprosto nepřijatelná. Přirozené názorové spory v církvi i ve veřejném prostoru jsou jedna věc (do těch v tomto případě naprosto nehodlám vstupovat), neporušitelnost akademické svobody na KTF UK, pokud fakulta je chce zůstat součástí UK, věc druhá.

Pokud děkan fakulty se nedovede jasně postavit za svého zaměstnance, odborníka s mezinárodním renomé, proti mocenským ideologickým nátlakům z jakékoliv strany, měl by zvážit rezignaci na svůj úřad. I v církvi je podle církevního práva nepřípustné za jakékoliv názory postihovat člověka, pokud se s ním dříve nevede osobní dialog s možností vysvětlit a obhájit svá stanoviska.

Postup děkana proti prof. Petráčkovi totiž poškozuje nejen jeho, nýbrž zejména KTF UK, Univerzitu Karlovu i katolickou církev a její obraz v české veřejnosti a nikomu neprospívá. Pevně doufám, že kolegovi Petráčkovi se dostane na akademické půdě rehabilitace a satisfakce.

Tomáš Halík

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)