Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražský kostel svatého Jiljí v Husově ulici bude mít opět všechny zvony

Kraje: Praha / / ČTK / 28. srpna 2023 13:41
Pražský kostel svatého Jiljí v Husově ulici bude mít opět všechny zvony

Kostel sv. Jiljí Praha
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Praha - Pražský kostel svatého Jiljí v Husově ulici bude mít poprvé od druhé světové války všechny zvony. V neděli 3. září bude do zvonice vynesen 760 kilogramů těžký zvon Štěpán Maria. ČTK to sdělil předseda spolku Sanctus Castulus a pražský zvoník Ondřej Boháč. Původní zvon zrekvírovali nacisti. Nový zvon bude navíc připomínat památku loni zesnulého zvoníka Štěpána Valenty. Spolec Sanctus Castulus sdružuje pražské zvoníky a v minulosti už nechal obnovit zvony do kostela svatého Havla a svatého Haštala nebo památeční zvon #9801 připomínající zrekvírované zvony. Na zvon ke svatému Jiljí se složili přátelé zvoníka Valenty.

"Zvon nahradí ten zrekvírovaný v roce 1942, který nesl jméno Maria. Zvon doplní ty současné a zároveň připomene našeho kamaráda zvoníka Štěpána," řekl Boháč.

Zvon bude laděn do Fis1, bude vážit zmíněných 760 kilogramů a průměr má 107 centimetrů. Odlila jej rakouská zvonařská dílna Graamayr, jejíž tradice sahá až do konce 16. století. Rodina vyrobila v minulosti řadu zvonů pro metropoli a v posledních letech odlila zmíněné zvony pro kostel svatého Havla a svatého Haštala a památeční #9801. V minulosti pak stejně velký zvon rodinná firma odlévala také do Emauz nad Podskalím.

Zvon byl již vysvěcen převorem Filipem Boháčem a do zvonice bude vytažen 3. září, kdy se rovněž poprvé rozezní. Stane se tak na svátek svatého Jiljí, kdy se v kostele koná každoroční pouť. Na zvon se složili Štěpánovi kamarádi, sousedé a farníci a rodina. "Rád bych poděkoval všem, kteří přispěli. Srdečně a vděčně," řekl jeden z organizátorů Kryštof Čižinský.

Nový zvon v Praze naposledy dostaly kostely svatého Havla a svatého Haštala. V roce 2017 byl například do zvonice u svatého Havla zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. O zhruba čtyři roky později se pak vrátily zvony také ke sv. Haštalu, kam byly vyneseny zvony Haštal a František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)