Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se v Mongolsku setkal se šamany i s prezidentem. Biskupové z Číny nemohli přijet

Ze světa / kir / ČTK, red. / 4. září 2023 1:20
Papež se v Mongolsku setkal se šamany i s prezidentem. Biskupové z Číny nemohli přijet

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Ulánbátar -  S mongolskými šamany, buddhistickými mnichy či knězem ruské pravoslavné církve se v neděli setkal papež František při pokračování své návštěvy Mongolska. Setkání kladlo důraz na roli, kterou může náboženství sehrát v budování světového míru, a poskytlo ukázku mongolské tradice náboženské tolerance, napsala agentura AP.

František podle ní pozorně naslouchal, když více než desítka duchovních od křesťanských po hinduistické popisovala svou víru a svůj pohled na koncept nebe. Sám tuto příležitost využil k tomu, aby vyzval politické lídry, aby si z události vzali příklad a vydali se "cestou sdružování a dialogu", uvádí agentura AFP.

Papež také zmínil "moudrost generací šetrných zemědělců" v Mongolsku, kteří nenarušovali rovnováhu ekosystému a od nichž by se dnes mnozí mohli hodně učit. Agentura EFE nicméně v této souvislosti připomněla, že Mongolsko a zejména jeho hlavní město Ulánbátar mají jedny z nejvyšších emisí skleníkových plynů na obyvatele ve světě.

Liturgie na hokejovém stadionu

František v neděli v Ulánbátaru rovněž předsedal liturgii na hokejovém stadionu, které se zúčastnilo asi 2000 lidí. Na závěr poslal pozdravy občanům Číny a vyzval tamní katolíky, aby "byli dobrými křesťany a dobrými občany", napsala agentura Reuters.

Při své řeči si papež k sobě pozval bývalého a současného biskupa Hongkongu Johna Tong Hona a Stephena Chowa, kteří přicestovali do Mongolska se skupinou asi 40 hongkongských poutníků. Chowa má koncem září papež jmenovat kardinálem. Z pevninské Číny nebylo zřejmě žádnému biskupovi dovoleno do Mongolska odjet, uvedla agentura AP.

Podle médií si papež Mongolsko, ležící mezi Ruskem a Čínou, vybral jako cíl cesty také proto, aby vyslal vzkaz těmto dvěma velmocím, zejména však Pekingu, s nímž Vatikán neudržuje diplomatické vztahy.

Agentura AP v souvislosti s dnešním mezináboženským setkáním připomíná perzekuci náboženských menšin v Číně. Jako možný signál směrem k Pekingu byl interpretován papežův sobotní výrok, že vlády se nemusí katolické církve obávat, protože nemá žádný politický program. 

Papež František vyzval k míru a nešíření jaderných zbraní. Ocenil zrušení trestu smrti

V sobotu pak František vyzdvihl roli Mongolska v mírové zahraniční politice a její odhodlání zastavit šíření jaderných zbraní. "Mongolsko není jen demokratický národ, který prosazuje mírovou zahraniční politiku, ale snaží se hrát důležitou roli ve světovém míru," uvedl František po setkání s mongolským prezidentem Uchnágínem Chürelsüchem. Ten papeže ujistil, že jeho země se bude dál snažit o mír a světovou bezpečnost. Mongolsko udržuje dobré vztahy s Ruskem, Čínou, ale také například se Severní Koreou. 

František také ocenil zrušení trestu smrti v Mongolsku, to označil za "další moudrý prvek, který stojí za zmínku".

Kontroverzní výroky o imperiálních říších 

Papež podle agentury EFE také připomněl, že Mongolsko v minulosti ovládalo rozsáhlou imperiální říši a zmínil také takzvaný "mongolský mír", tedy období bez ozbrojených konfliktů na území dobytých Mongoly ve 13. a 14. století. "Kéž temné mraky války zmizí díky setkání a dialogu," prohlásil papež podle EFE.

O velké imperiální říši, ale ruské, hovořil papež také koncem minulého měsíce prostřednictvím videopřenosu ke shromáždění ruských katolíků v Petrohradě, za což si vysloužil kritiku vzhledem k agresi Ruska na Ukrajině. Vatikán pak papežova slova vysvětloval tím, že neměly podpořit imperialistické myšlení. "Nezapomeňte na svou identitu. Jste dědicové velkého Ruska...té velké a vzdělané ruské říše, mnoha kultur, velké humanity," řekl papež.

Návštěva kostela v jurtě

Při setkání v malém kostele svatého Petra a Pavla s biskupy a dalšími církevními činiteli papež řekl, že "Ježíš nedal svým apoštolům žádný politický mandát". "Z tohoto důvodu se vlády a sekulární instituce nemusí vůbec obávat evangelizační práce církve, protože ta nemá žádný politický program, ale je podporována tichou silou boží milosti a poselstvím milosrdenství a pravdy, jejímž cílem je podporovat dobro pro všechny," uvedl František.

V kostele, který připomíná jurtu, tradiční obydlí kočovných mongolských kmenů, byla i delegace katolíků z Hongkongu. Před kostelem se shromáždilo také několik čínských katolíků s červenou vlajkou své země. Někteří médiím řekli, že jsou velmi šťastní, protože papeže vidí poprvé. Čína a Vatikán neudržují diplomatické vztahy. Některé zdroje tvrdí, že Mongolsko by mohlo být prostředníkem ke zlepšení vztahů s Pekingem.

Šestaosmdesátiletý papež, který se pohybuje na invalidním vozíku, nebo se opírá o hůl, zahájil návštěvu Mongolska v pátek. V třímilionové zemi žije jen asi 1400 katolických věřících, většina obyvatel jsou buddhisté, část Mongolů se hlásí k islámu či vyznává šamanismus. Papež chce během návštěvy také podpořit dialog mezi náboženstvími. Do Vatikánu se papež z cesty vrátí v pondělí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)