Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal Graubnerovu rezignaci, zároveň ho vyzval k setrvání v úřadu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 5. září 2023 13:24
Papež přijal Graubnerovu rezignaci, zároveň ho vyzval k setrvání v úřadu

Jan Graubner byl jmenován 37. arcibiskupem pražským
Autor: Člověk a víra / Roman Albrecht

Praha - Papež František přijal rezignaci pražského arcibiskupa Jana Graubnera, kterou mu předložil u příležitosti svých 75. narozenin. Papež zároveň Graubnera vyzval, aby v úřadě nadále setrval, a to až do chvíle, než učiní jiné rozhodnutí. Na webu to dnes uvedlo pražské arcibiskupství. Hlavní představitel katolické církve tak rozhodl stejně jako před pěti lety v případě Graubnerova předchůdce Dominika Duky. Graubner po loňském jmenování řekl, že je připraven úřad vykonávat několik let.

Arcibiskupství uvádí, že pražskému arcibiskupovi tlumočil stanovisko papeže apoštolský legát v ČR Jude Thaddeus Okolo. „Svatý otec přijal Vaše zřeknutí se úřadu arcibiskupa pražského a metropolity. Zároveň Vás Svatý otec vybízí, abyste pokračoval v pastoračním řízení arcidiecéze pražské „doner aliter provideatur“, tedy až do chvíle, kdy Svatý otec učiní jiná rozhodnutí,“ stojí v dopise apoštolského nuncia.

Jan Graubner ke dni svých 75. narozenin 29. srpna poslal papeži svůj rezignační dopis tak, jak to musejí učinit všichni biskupové po dovršení tohoto věku. Při té příležitosti řekl ČTK, že je ve funkci připraven pokračovat, dokud bude potřeba. Graubner se loni počátkem srpna stal 37. pražským arcibiskupem poté, co se několik let čekalo na nástupce kardinála Dominika Duky, jenž tuto funkci zastával 12 let.

Předtím, než usedl na svatovojtěšský stolec, stál brněnský rodák Graubner tři desítky let v čele arcidiecéze olomoucké. Služba na obou postech je podle něj podobná, ale rozdíly dané prostředím či třeba historickou tradicí vnímá. Mezi úkoly, ve kterých by chtěl pokračovat, zmínil třeba církevní školství a další budování jeho zázemí.

Historik a teolog Martin Vaňáč považuje současný proces kolem rezignace arcibiskupa spíše za formalitu. A připomíná, že Olomoucké arcibiskupství, odkud byl loni v květnu Graubner přeložen, je stále neobsazené. Jeho jmenování tak nepovažuje za zcela promyšlený krok ze strany Vatikánu.

„Právě s poukazem na svůj věk se zdráhal jmenování přijmout, ale kardinál Ouellet ho přemlouval s tím, že on sám taky už tři roky přesluhuje. Když při dalším telefonátu kardinál doplnil obvyklou frázi, že je to ‚vůle Svatého otce‘, Graubner se jmenováním souhlasil. Podle kardinála se mělo jednat maximálně o 3–4 roky. Od roku 2020 je Graubner znovu předsedou České biskupské konference (byl jím už v letech 2000–2010), což je funkce, ve které se střídají pražští a olomoučtí biskupové. Pětiletý mandát mu skončí v roce 2025. Bude zajímavé sledovat, který z arcibiskupů bude do této funkce zvolen po něm, aby se dodržela vyváženost mezi českou a moravskou církevní provincií,“ komentuje Vaňáč.

Kritizuje přitom i neprůhlednost celého procesu: „ Tanečky kolem biskupských jmenování, neprůhlednost a utajování celého procesu jsou smutnou ukázkou klerikalismu kombinovaného s těžkopádností církevních procesů a struktur. Věřící jsou odkázáni do role diváků, kteří se mohou maximálně modlit, aby Duch sv. ‚vedl mysl Svatého otce i všech, kteří nesou za tuto volbu odpovědnost‘.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)