Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Francii zakázali muslimské abáje ve školách. Podle kritiků to nevyřeší skutečné problémy

Ze světa / kir / ČTK / 5. září 2023 22:30
Ve Francii zakázali muslimské abáje ve školách. Podle kritiků to nevyřeší skutečné problémy

muslimské oblečení, abaja
Autor: www.joom.com

Paříž - Zhruba 12 milionů žáků se v pondělí vrátilo do škol ve Francii. V médiích v té souvislosti rezonuje především začátek platnosti zákazu nosit ve školách abáju, tedy dlouhý oděv zakrývající celé tělo, který oblékají některé muslimky. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin se při té příležitosti obrátil na pořádkové síly se vzkazem, v němž zdůraznil "citlivou povahu tohoto návratu do školy", pokud jde o útoky na sekularismus ve školách, píše dnes agentura AFP.

"Identifikovali jsme 513 zařízení jako potenciálně dotčená touto otázkou na začátku školního roku," řekl rozhlasové stanici RTL francouzský ministr školství Gabriel Attal. Celá vláda ve jménu obrany sekularismu vyzvala k jednotě při dodržování tohoto zákazu, který se vztahuje také na kamíz, mužskou obdobu abáji.

Šéfka odborového svazu CGT Sophie Binetová však označila za "velmi nebezpečný" návrat do škol po vyhlášení zákazu. Opatření "zastiňuje skutečné problémy" a "stigmatizuje část populace", řekla Binetová veřejnoprávním kanálu France 2.

Zákon z roku 2004, který zakazuje nošení nápadných náboženských symbolů, umožňuje přijetí vzpurných žáků na školu, ale nikoli v konkrétní třídě a předpokládá zahájení dialogu mezi rodinou a ministerstvem školství.

Otázka abáji by neměla zastiňovat skutečné problémy na školách

I když ředitelé škol zákaz uvítali, i mnoho učitelů se domnívá, že otázka abáji by neměla zastiňovat skutečné problémy na školách. Začátek nového školního roku se totiž opět odehrává v napjaté situaci způsobené krizí v náboru učitelů. Problém to není nový, ale od loňska se ještě zvětšil. Letos je více než 3100 vypsaných učitelských míst neobsazených.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom v pátek ujišťoval, že bude dodržen slib že na začátku školního roku bude mít každá třída svého učitele. Průzkum odborového svazu učitelů SE-Unsa ukázal, že 68 procent z 2000 dotázaných učitelů uvedlo, že se obávají nedostatku personálu na začátku školního roku.

Vláda se snaží krizi řešit "historickou" politikou lepšího oceňování učitelů, a to navzdory rozpočtové náročnosti. Odbory se přesto k opatřením staví rezervovaně, neboť nový "pakt" podle nich stanoví navýšení odměn výměnou za nové úkoly, zejména suplování.

Také podle francouzského sdružení rodičů školáků FCPE "téma abája" nesmí "zastínit problémy spojené s nedostatkem personálu" nejen ve školství nebo problémy, jako jsou sexuální obtěžování, přeplněnost tříd, předčasné ukončování školní docházky nebo tisíce dětí bez domova.

Povinné školní uniformy ?

Attal dnes v rozhovoru s RTL rovněž potvrdil, že Francie začne testovat zavedení povinných školních uniforem. V plánu podle něj je, že od podzimu budou na zkoušku zavedeny na různých typech škol. Mnoho lidí ve Francii považuje školní uniformy za dobrou věc, jiní ne, uvedl dále Attal. Nejlepší proto pode něj bude, uniformy na školách nejdřív vyzkoušet. Ministr nechtěl říci, zda by mohly být školní uniformy na školách povinné už od příštího roku. "Nejsem si jistý, zda je to zázračné řešení, jímž se dají vyřešit všechny problémy školy, ale stojí to za zkoušku," řekl Attal.

Stejnokroje by byly povinné na státních školách. Podporuje to například první dáma Francie, bývalá učitelka Brigitte Macronová, která tvrdí, že by žáci ušetřili čas, protože by bylo jasné, co si mají vzít na sebe, i peníze, neboť by jim odpadly výdaje spojené s nákupem značkového oblečení. Autor příslušného návrhu zákona, poslanec krajně pravicového Národního sdružení Roger Chudeau, argumentoval i tím, že by se odstranily sociální bariéry mezi studenty a zabránilo se tomu, aby děti do školy nosily oblečení typické pro určitá náboženství nebo etnické skupiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)