Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajina vzpomíná na zemřelého teologa Kozlovského, ve vězení na Donbasu ho mučili

Ze světa / kir / ČTK / 7. září 2023 22:29
Ukrajina vzpomíná na zemřelého teologa Kozlovského, ve vězení na Donbasu ho mučili

teolog Ihor Kozlovský
Autor: www.facebook.com/jedensvet

Kyjev - Ukrajinská média dnes vzpomínají na ukrajinského teologa a duchovního Ihora Kozlovského, který zemřel v noci na středu 6. září na infarkt. Devětašedesátiletého religionistu v minulosti dva roky věznili proruští separatisté z takzvané Doněcké lidové republiky (DNR). Soustrast s úmrtím intelektuála a bojovníka za lidská práva vyjádřilo na sociální síti X i české ministerstvo zahraničních věcí.

Rodák z Doněcku Kozlovskij vystudoval historii. Od roku 1980 vyučoval a přednášel o náboženských otázkách na ukrajinských a amerických univerzitách. V rodném městě zůstal i poté, co ho dobyli proruští separatisté, protože se staral o ochrnutého syna, napsala agentura Unian.

Kozlovskij byl v lednu 2016 zatčen a obviněn ze špionáže a nezákonného držení zbraní. Byl odsouzen na dva a půl roku vězení. O jeho propuštění se během návštěvy Ruska tehdejší prezident Miloš Zeman zasazoval u ruského prezidenta Vladimira Putina. Kozlovskij byl osvobozen v prosinci 2017 v rámci výměny zajatců mezi Ukrajinou a proruskými rebely, kteří ovládali část Donbasu. V zajetí strávil 700 dní.

"Byl statečným ukrajinským intelektuálem a bojovníkem za lidská práva, kterého nezlomilo ani dlouholeté mučení v ruských věznicích v Doněcku. Pan Kozlovskij měl vřelý vztah k Česku, které naposledy navštívil letos v dubnu," uvedl Černínský palác.

Agentura Ukrinform na jeho počest zveřejnila úryvky ze starších rozhovorů, v nichž s novináři hovořil o svém zajetí nebo pohledu na Rusko.

"Většina těch, kdo mě mučili, je nemocná, protože cítí potěšení z mučení jiného člověka. Potěšení z toho, že se ho snaží zlomit - a to je pro ně vlastně psychologický moment, jak posílit svou nadřazenost, která je založena na komplexu méněcennosti... Jak se tito lidé objevili? Žili mezi námi, žijí mezi námi: pokud si člověk zvolí tuto cestu, může jít například k bezpečnostním složkám nebo se například za války chopit zbraně a uspokojit tohoto vnitřního démona," uvedl Kozlovskij.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)