Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupové se setkají s oběťmi zneužívání na Velehradě a ve Staré Boleslavi

Domácí zpravodajství / / ČTK, církev.cz, red / 8. září 2023 19:20
Biskupové se setkají s oběťmi zneužívání na Velehradě a ve Staré Boleslavi

Ilustrační foto
Autor: Lenka Kateřina Tetivová

Velehrad, Stará Boleslav - Všichni, kdo se setkali s jakýmkoliv způsobem zneužívání v církvi, v rodině, na pracovišti nebo kdekoli jinde, jsou zváni k modlitbě a setkání navzájem mezi sebou i s biskupy Josefem Nuzíkem a Zdenkem Wasserbauerem na dvou významných poutních místech. Akce se uskuteční paralelně v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi a v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě o svátku Panny Marie Bolestné, v pátek 15. září.

O konání akce rozhodla Česká biskupská konference (ČBK) na svém 136. plenárním zasedání ve dnech 6.–7. července, které se konalo ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Jedním z bodů jednání byla problematika ochrany nezletilých v církvi.

"S pokorou a soucitem zvu všechny, kdo se v nějaké podobě setkali se zneužíváním. Jejich hlas a jejich příběh si zaslouží být slyšet,“ říká biskup Zdenek Wasserbauer, který má oblast ochrany před zneužíváním na starosti v rámci ČBK a bude přítomen ve Staré Boleslavi i předsedajícím liturgie.

Program začne paralelně na obou místech v 16.00 smírnou adorací, v 17.00 je nabídnuta možnost setkání s biskupem a v 18.00 ho zakončí bohoslužba za všechny přítomné i za ty, kteří přijít (zatím) nemohli.

„Svatý otec František často zařazuje setkání s oběťmi zneužívání do programu svých cest a já mám za to, že i v naší zemi nastal čas pozvat všechny, kterých se zneužívání týká. V den památky Panny Marie Bolestné se proto potkáme při modlitbě, abychom nesli bolest všech lidí, kteří se se zneužíváním setkali, a přispěli k uzdravení těchto těžkých ran. Setkání má nízkoprahovou podobu, aby se mohli zúčastnit a cítili se zde bezpečně i ti, kdo zatím nemohou nebo nechtějí o svých zkušenostech mluvit. A pokud někdo v tomto modlitebním prostředí najde odvahu promluvit o tom, co prožil, bude to pro něj i pro celé společenství důležitý krok,“ zve hlavní celebrant liturgie na Velehradě, biskup a administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík. „Hledat cestu vzájemného porozumění a smíření lze nejsnáze tak, že spolu budeme mluvit, a toto setkání k tomu má být prvním a důležitým krokem.“

České římskokatolické církvi se nevyhnuly skandály kolem sexuálního zneužívání a dnes již emeritní arcibiskup pražský Dominik Duka se musel vypořádat s kritikou kvůli laxnímu přístupu k problému. Předloni ČBK do pravidel předběžného vyšetřování v církvi zapracovala nové předpisy z Vatikánu, které poprvé explicitně hovoří o trestnosti zneužívání kněžími a definují postup při stíhání těchto provinění.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)