Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Fiala nechce měnit pravidla peněžitých náhrad pro církve v tzv. restitucích

Domácí zpravodajství / / ČTK / 15. září 2023 20:57
Fiala nechce měnit pravidla peněžitých náhrad pro církve v tzv. restitucích

Předseda vlády Petr Fiala
Autor: Wikipedia.org

Praha - Petr Fiala (ODS) nechce měnit pravidla peněžitých náhrad pro církve v takzvaných církevních restitucích. Podle něho je správné, aby platila tak, jak byla původně nastavena. Fiala to řekl při sněmovních interpelacích na dotaz Jana Síly (SPD). Síla poukazoval na to, že zatímco důchodcům vláda valorizace penzí snížila, valorizace finančních náhrad církvím se nedotkla. Kabinet vinil z toho, že dává církvím přednost.

"Jde o dlouhodobé řešení finančních vztahů mezi státem a církvemi, kdy postupně dochází k tomu, že stát přestává financovat činnost jednotlivých církví, a církve se i finančně staví na vlastní nohy," řekl Fiala. Je podle něho dobře, že vztahy mezi státem a církvemi byly v minulosti vyřešeny. "Je správné, aby pravidla, která byla nastavena, zůstala platit," dodal ministerský předseda.

Peněžité náhrady, jejichž výši zakotvil příslušný zákon, dostávají církve ve splátkách za dříve znárodněný majetek, který jim stát nevydal. Nesplacené částky se podle zákona každoročně zvyšují o míru roční inflace vždy pro předminulý rok. O určité omezení výše peněžitých náhrad stanovením pevného inflačního koeficientu už usilovala skupina poslanců opozičního hnutí ANO, u vlády i ve Sněmovně narazila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)