Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šumavský kostel na Mouřenci u Annína slaví 30 let od záchrany a znovuvysvěcení

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 26. září 2023 1:39
Šumavský kostel na Mouřenci u Annína slaví 30 let od záchrany a znovuvysvěcení

Raně středověký románský kostel sv. Mořice v Mouřenci u Annína
Autor: Wikipedie.org / Petr Štefek / Creative Commons

Annín (Klatovsko) - Koncert houslisty Pavla Šporcla, česko-německé setkání nebo výstava fotografií připomenou o víkendu 30. výročí záchrany a znovuvysvěcení kostela sv. Mořice na Mouřenci nad osadou Annín na Klatovsku. Jeden z nejstarších kostelů na Šumavě, pocházející z 13. století, po druhé světové válce a odsunu německého obyvatelstva za minulého režimu značně zchátral. Díky pomoci odsunutých rodáků a jejich sbírce se před 30 lety podařilo kostel s barokní kostnicí opravit a 26. září 1993 znovu vysvětit. Od té doby bylo do oprav a zvelebení kostela a jeho okolí vynaloženo zhruba kolem devíti milionů korun, řekl dnes ČTK annínský rodák a předseda spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota.

Výročí si lidé z obou stran hranice připomenou v sobotu při česko-německé slavnosti, která nabídne výstavu fotografií a promítání videí o nedávné minulosti a současnosti kostela, česko-německou poutní mši a večerní koncert Pavla Šporcla. V neděli program pokračuje česko-německým setkáním, prohlídkami kostela a koncerty dechovek z Německa a Čech.

"Na začátku 90. let byl Mouřenec smutným místem. Kostel byl zchátralý, zruinovaný a rozkradený. Poté, kdy rodáci zaplatili opravy, byl sice opět krásný, ale bylo potřeba to místo promodlit a vrátit do něj život," řekl Milota.

Od té doby se podařilo kromě opravy kostela také například vytvořit repliku oltáře a pořídit dva nové zvony, nové varhany a nové sochy sv. Mořice. Cenné fresky jsou zafixované, obnovena byla křtitelnice a kazatelna a v sakristii vzniklo malé muzeum. Největší investicí posledních let je obnova nátěru fasády za zhruba půl milionu korun, na které se podílí český a německý spolek, církev, Česko-německý fond budoucnosti a sponzorsky také jeden šumavský podnikatel a příznivec kostela. Díky němu se nyní podařilo vyzdvihnout do výklenku nad vchodem pískovcovou sochu sv. Mořice, kterou před šesti lety vytvořil přímo u kostela sochař Bartoloměj Štěrba.

"Dnes je Mouřenec místem smíření, kam lidé přicházejí s prosbami a čerpat sílu. Na Mouřenci se setkáváme s přáteli z druhé strany hranice, studujeme minulost, ale díváme se dopředu a užíváme si současnost. Společně pracujeme pro kostel, modlíme se a radujeme se," uvedl Milota. Kostelík, známý také z pohádky Anděl Páně, se postupně stal i cílem pro turisty. Ročně zde pořádají kolem 130 prohlídek, na které přijde několik tisíc lidí. Další lidé chodí na desítky kulturních, společenských a duchovních akcí nebo se jen podívat na kostel zvenku.

"Uprostřed Evropy tady ukazujeme, jak se lidé můžou po válečných a totalitních dobách znovu najít. Už 30 let je kostel svatého Mořice středobodem na mostě mezi Bavorskem a Čechami," řekla Margrit Kaiserová, předsedkyně německého podpůrného spolku Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen.

Mouřenec slaví letos také 20 let od vyzdvižení nových zvonů sv. Mořice a sv. Vintíře do věže. "Na jejich počest jsme uspořádali koncert Hany a Petra Ulrichových a skupiny Javory, který bude ve čtvrtek 5. října," doplnil M

ilota.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)