Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František ve francouzské Marseille sloužil bohoslužbu a setkal se i s Makronem

Ze světa / kir / ČTK, red. / 23. září 2023 22:19
Papež František ve francouzské Marseille sloužil bohoslužbu a setkal se i s Makronem

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Marseille - Papež František se dnes odpoledne ve francouzském městě Marseille zúčastnil bohoslužby s několika desítkami tisíc věřících, kteří zaplnili stadion Vélodrome, kde obvykle hrají fotbalisté Olympique Marseille. Papež věřící vyzval, aby se modlili za oblasti postižené válkou a ukrajinský lid. Před tím zdůraznil, že běženci, kteří riskují své životy na moři, aby se dostali do Evropy, "nejsou invazí", píše agentura AFP. Liturgie se zúčastnil i francouzský prezident Emmanuel Macron, což vzbudilo kritiku. S ním se dnes papež setkal při jednání za zavřenými dveřmi. 

Média zdůrazňují radostnou atmosféru, o kterou se mimo jiné postarali fanoušci městského fotbalového klubu Olympique Marseille. Ve svém proslovu papež naléhal na věřící, aby nepodlehli "smutným vášním", mezi které hlava katolické církve započítala skepsi, rezignaci či cynismus. "Nepřestaňme se modlit za mír v oblastech zpustošených válkou, a zvláště za mučednický ukrajinský lid," řekl papež. Ten také připomněl oběti atentátu v Nice z července roku 2016, kdy zemřelo bezmála 90 lidí.

Papež dnes v Marseille jednal s francouzským prezidentem Macronem o mezinárodní situaci a také o migraci, která byla hlavním tématem papežovy návštěvy na jihu Francie. "Francie se nemá za co stydět, protože je zemí přijetí a integrace (migrantů)," uvedl Elysejský palác.

Papež František ve francouzské Marseille sloužil bohoslužbu a setkal se i s Makronem

bazilika Notre-Dame de la Garde
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Macron se zúčastnil s manželkou i odpolední bohoslužby, což vyvolalo kritiku především od levicových politiků. "Prezident republiky tam nemá co dělat," řekl bývalý levicový kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon. Podle něj Macron porušuje zásady odluky církve od státu a také se chová pokrytecky vzhledem k striktní migrační politice jeho vlády. Ta již oznámila, že nepřijme migranty, kteří ve velkém množství v posledních dvou týdnech dopluli na italský ostrov Lampedusa.

"Migrační fenomén není ani tak momentální nouzovou situací, která se vždy hodí pro poplašnou propagandu, ale faktem naší doby," řekl podle AFP dnes dopoledne papež v závěru projevu na akci, která se věnovala otázce migrace a porozumění ve Středozemním moři. Dodal, že Evropa musí k migraci přistupovat zodpovědně, aby byla schopna čelit "objektivním potížím". Dopoledne se papež nedaleko centra města setkal s jeptiškami, které pomáhají chudým.

Právě současná migrační vlna ve Středozemním moři je hlavním tématem Františkovy návštěvy největšího francouzského přístavního města. V pátek uvedl, že Evropané by měli zachraňovat migranty připlouvající po moři a že je to povinností lidstva. František dlouhodobě vyzývá evropské země k přijímání migrantů mířících na kontinent po moři. Již dříve přitom ostře kritizoval zacházení s běženci u evropských břehů a označil Středozemní moře za "největší hřbitov světa". Odpírání vstupu migrantům je podle něj skandální, nechutné a hříšné.

"Lidem, kterým hrozí utopení, když jsou opuštěni ve vlnách, musíme pomoci. Je to povinnost lidstva, je to povinnost naší civilizace," prohlásil papež během setkání s představiteli různých náboženství u památníku námořníků a migrantů, kteří zemřeli v moři.

Papež se v Marseille také pomodlil u baziliky Notre-Dame de la Garde, která je dominantou města a dílem technického umu konce 19. století. Bazilika s obrovskou sochou Panny Marie na vrcholu věže sloužila také jako maják viditelný z lodí daleko na moři. Poblíž kostela následně pronesl řeč o záchraně migrantů.

V 19:15 se očekává Františkův odlet do Říma. Během zpátečního letu papež obvykle hodnotí uskutečněnou cestu a odpovídá na dotazy novinářů na palubě papežského speciálu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)