Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Belgický biskup kritizoval Vatikán za přístup ke známé kauze sexuálního zneužívání

Ze světa / / ČTK / 28. září 2023 12:24
Belgický biskup kritizoval Vatikán za přístup ke známé kauze sexuálního zneužívání

Roger Vangheluwe
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Brusel - Belgický biskup Johan Bonny ostře kritizoval Vatikán za jeho přístup ke známé kauze sexuálního zneužívání, k němuž se před 13 lety přiznal biskup z města Bruggy Roger Vangheluwe. Bonny stanici VRT řekl, že belgická biskupská konference léta marně žádala vedení katolické církve, aby Vangheluwea zbavilo kněžských povinností, a nedočkala se téměř žádné reakce. Napsala o tom dnes agentura AP.

„Jako belgičtí biskupové jsme léta žádali o adekvátní reakci. Máme tu dopisy, debaty. Všechno písemně. Kdy se dočkáme odpovědi? A proč žádnou nedostaneme?“ citovala Bonnyho stanice VRT. Podle biskupa belgičtí církevní představitelé opakovaně žádali o to, by byl Vangheluwe zbaven duchovní služby, ale nepodařilo se jim toho dosáhnout ani po osobních intervencích přímo ve Vatikánu.

Skandál kolem Vangheluwea propukl v roce 2010, kdy vyšlo najevo, že léta zneužíval své dva synovce. Z místa biskupa odešel, své činy ale zlehčoval a vedení církve ho nikdy nepřevedlo do laického stavu, který by znamenal, že už nemůže dál vykonávat duchovní služby, jako je například udělování svátostí nebo sloužení mší. V případě Vangheluwea se také poukazovalo na to, že jeho představený - kardinál Godfried Danneels – kontaktoval jeho oběti a přesvědčoval je, aby se zveřejněním případu počkaly do doby, kdy půjde biskup na odpočinek.

Katolická církev se po celém světě potýká s lavinou odhalení, která se týkají sexuálního zneužívání kněžími. V Belgii se o něm opět intenzivně hovoří poté, co televize tento měsíc odvysílala dokumentární seriál na toto téma nazvaný Godforsaken (Bohem zapomenutí). V něm o svých zkušenostech vypovídají desítky obětí sexuálního násilí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)