Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francouzská vláda rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas

Ze světa / / ČTK / 4. října 2023 23:01
Francouzská vláda rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas

Demonstrace hnutí Civitas v Paříží
Autor: Wikipedie.org / Tkraiti1

Paříž - Francouzská vláda rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas, které viní zejména z výzev k válce proti republice, a to i za použití síly. Informovala o tom agentura AFP.

"Civitas považuje lidská práva za nástroje ke zničení křesťanské civilizace, Civitas pořádala shromáždění na počest postav symbolizujících kolaboraci" s nacistickými okupanty za 2. světové války, uvedl mluvčí francouzské vlády Olivier Véran. Civitas kromě toho podle něj hlásá hierarchii mezi francouzskými občany na základě "jasně antisemitských a islamofobních tezí".

Mluvčí francouzské vlády rovněž kritizoval pohled nyní zakázaného hnutí na komunitu sexuálních menšin LGBT+ jako na škodlivou.

Rozpuštění fundamentalistické organizace, která je silně přítomná na sociálních sítích a jejíž ideologie je blízká extrémní pravici a občas koketuje s konspiračními teoriemi, podle AFP navrhl a prosazoval ministr vnitra Gérald Darmanin.

Organizace Institut Civitas byla založena v roce 1999 a podle AFP je součástí tradicionalistické linie blízké Kněžskému bratrstvu svatého Pia X., které založil v 80. letech minulého století francouzský biskup Marcel Lefebvre na protest proti druhému vatikánskému koncilu otevírajícímu římskokatolickou církev více světu.

Hnutí Civitas v minulých letech mimo jiné aktivně mobilizovalo proti manželství pro všechny, zapojilo se do demonstrací proti zdravotnímu pasu zavedenému kvůli pandemii covid-19 a podporovala krajně pravicového kandidáta na prezidenta Erika Zemmoura. Proces jejího postavení mimo zákon však spustil loňský projev kontroverzního esejisty Pierrea Hillarda na letní škole Civitas. Hillard se vyslovil pro návrat k "situaci před rokem 1789", kdy se Žid "nemohl stát Francouzem".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)