Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnská mešita po 25 letech přestává muslimům prostorově dostačovat

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 11. října 2023 14:01
Brněnská mešita po 25 letech přestává muslimům prostorově dostačovat

Mešita v Brně
Autor: www.wikipedie.org / Creative Commons

Brno - Brněnská mešita 25 let po svém otevření přestává muslimské komunitě prostorově dostačovat. Páteční modlitby se konají dvakrát, protože najednou by se věřící dovnitř nevešli. Modlitebna pojme zhruba 150 lidí, uvedl předseda Islámské nadace v Brně Muníb Alravi. Na hlavní svátky si muslimové pronajímají větší prostory. Čtvrtstoletí mešity připomněla týdenní série komorních akcí, zejména přednášek, a na závěr nedělní den otevřených dveří.

Mešita ve Vídeňské ulici je první a dosud jedinou budovou svého druhu v Česku, která vznikla na zelené louce. Její stavbu provázely protesty. Proti se stavěli i někteří obyvatelé nejbližších domů. Podle Alraviho jsou však sousedské vztahy už dlouho v podstatě bezproblémové, muslimové se snaží fungovat jako dobrý soused.

Případná větší modlitebna by ale musela vzniknout někde jinde, pozemek ve Vídeňské ulici je malý a plně využitý. Po jiném pozemku se muslimové nyní poohlížejí. Hledají takový, který bude nejen vhodný a dostupný pro jejich komunitu, ale také akceptovatelný z hlediska města a jeho obyvatel.

"Bylo by nejlepší, aby nebyl v obytné zástavbě, aby to zase někoho nerušilo či nepohoršovalo, aby to pasovalo i v urbanistickém smyslu," zdůraznil Alravi.

Muslimskou komunitu v Brně tvoří 1500 až 2000 lidí, uvedl její člen Lukáš Ali Větrovec. Doplnil, že komunita je velmi různorodá, složená z lidí z celého světa, od Mauritánie přes Tatarstán po Indonésii. "Modlíme se všichni bok po boku. Nejsme mešita etnická, jsme mešita všech muslimů," řekl Větrovec. Mešita je podle něj otevřená návštěvám v podstatě jakýkoliv den v roce, také Alravi připomněl, že do Brna dlouhodobě přijíždějí exkurze ze středních i vysokých škol.

V neděli 8. října si mohli návštěvníci prohlédnout jak hlavní část mešity, tedy modlitebnu, tak její ženskou galerii, učebnu nebo umývárnu pro rituální očistu. Dopoledne přicházeli hlavně jednotlivci či menší skupiny návštěvníků. Muslimové je přivítali kávou, čajem i sladkostmi.

V sobotu 7. října se pozornost světa obrátila k Blízkému východu kvůli násilnostem v Izraeli a Pásmu Gazy. Organizátoři ale už den otevřených dveří v mešitě nechtěli rušit či přesouvat. Alrawi poukázal na to, že spory v Palestině trvají mnoho desetiletí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)