Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatohubertská pouť myslivců uzavře na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu

Kraje: Zlínský / / ČTK / 13. října 2023 22:44
Svatohubertská pouť myslivců uzavře na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně
Autor: Wikipedia.org / Jitka Erbenová / Creative Commons

Chvalčov (Kroměřížsko) - Svatohubertská pouť myslivců uzavře v sobotu 21. října letošní poutní sezonu na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. Myslivecká pouť se na významném mariánském poutním místě uskuteční popětadvacáté. Na Hostýně tradičně patří mezi nejnavštěvovanější, řekl dnes ČTK za organizátory Josef Dostál, místopředseda Matice svatohostýnské, která poutní místo spravuje.

Kromě duchovního rozměru je svatohubertská pouť i přehlídkou a oslavou myslivosti. Její součástí znovu bude doprovodný program pro děti i dospělé. Každoročně se jí účastní stovky, někdy i tisíce návštěvníků. "Myslím, že i letos na pouti více než tisíc lidí bude," řekl Dostál. Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu.

Svatohubertskou pouť zahájí v 09:00 vystoupení trubačů. O hodinu později se průvod účastníků přesune k obrázku svatého Huberta. Myslivci patrona poprosí o přízeň při svých aktivitách a poděkují mu za uplynulý lovecký rok. K obrázku vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena. Po krátké modlitbě průvod zamíří do svatohostýnské baziliky Nanebevzetí Panny Marie, kde se uskuteční bohoslužba celebrovaná pomocným biskupem a administrátorem arcidiecéze olomoucké Josefem Nuzíkem.

Po skončení liturgie uvidí návštěvníci okolo venkovního pódia a hostýnské louky ukázky práce sokolníků a ukázky plemen loveckých psů včetně představení jejich výcviku. Zájemci si budou moci vyzkoušet také lukostřelbu, pro děti pořadatelé připravují program lesní pedagogiky pojmenovaný Putování za svatým Hubertem.

Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)