Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Pardubickém kraji bylo dokončeno značení Svatojakubské trasy

Kraje: Pardubický / / ČTK / 20. října 2023 21:33
V Pardubickém kraji bylo dokončeno značení Svatojakubské trasy

Milník svatojakubské cesty u Zdechovic
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Přelouč (Pardubicko) - Centrum svatojakubských poutníků Přelouč dokončilo značení Svatojakubské trasy Pardubickým krajem. Sedmnáct speciálních patníků lemuje 53 kilometrů dlouhou trasu od Bukoviny nad Labem po skalní útvar Obří postele u Zdechovic. Autorem uměleckých milníků i svatojakubské mušle u kostela svatého Jakuba v Přelouči je kamenosochař Roman Morcinek z Hradce Králové, uvedl Matěj Pešta z přeloučského muzea.

Svatojakubská cesta do Santiaga de Compostela ve Španělsku prochází v kraji 14 obcemi. Jsou to Bukovina nad Labem, Dříteč, Němčice, Ráby, Brozany, Pardubice – Svítkov, Lány na Důlku, Srnojedy, Valy – Lepějovice, Přelouč, Semín, Kladruby nad Labem, Řečany nad Labem, Zdechovice. Centrum svatojakubských poutníků Přelouč se na podzim loňského roku domluvilo s jejich vedením a Pardubickým krajem na větší propagaci a zviditelnění cesty. Patníky podél trasy ukazují směr poutníkům a také údaj, kolik kilometrů je to ke hrobu svatého Jakuba v Compostele. Speciální patník je v Kladrubech nad Labem, který ukazuje i směr do Národního hřebčína, který je zapsán v seznamu UNESCO.

Při cestě poutníci do zvláštního průkazu sbírají razítka z míst, kterými procházejí, čímž prokazují, kolik kilometrů prošli. Za 100 kilometrů pěšky, nebo 200 kilometrů na kole dostanou certifikát poutníka. Razítka jsou k dispozici v Přelouči v kostele svatého Jakuba, v Semíně v Taverně, V Kladrubech nad Labem na obecním úřadu a v Řečanech nad Labem v Kavárně a pivnici Pod lipami. Ve Zdechovicích a u Obřích postelí je razítko v dřevěné budce přímo u patníku.

Přes Českou republiku směřují ze severu tři hlavní poutní trasy do Santiaga de Compostela. Vyznačila je organizace Ultreia podle historických pramenů. Východočeská cesta z Broumovska do Kutné Hory je dlouhá 250 kilometrů a dá se projít přibližně za deset dní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)