Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tachovský TAMUS už zdokumentoval 28.000 židovských náhrobků po celém Česku

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 24. října 2023 15:59
Tachovský TAMUS už zdokumentoval 28.000 židovských náhrobků po celém Česku

Židovský hřbitov v Mutěníně
Autor: Wikipedie.org / Krabat77 / Creative Commons

Stráž (Tachovsko) - Zhruba 28.000 židovských náhrobků po celém Česku, tedy asi polovinu českých a moravských židovských hřbitovů, zdokumentoval za devět let Tachovský archivnický a muzejnický spolek TAMUS. Profesionálně se zabývá hlavně dokumentací a výzkumem starých židovských hřbitovů a organizuje i jejich opravy a záchrany. Má jejich soupisy, fotografie s čitelnými epitafy a mapy. TAMUS spolupracuje s mezinárodními židovskými organizacemi a tvoří světovou databázi pohřbených, řekl ČTK jeho zástupce Václav Fred Chvátal. Spolek má podporovatele a příznivce z celého světa.

V Čechách a na Moravě je podle Chvátala kolem 350 židovských hřbitovů, zhruba polovina proti Slovensku. Hřbitovy suplují matriky, které zejména v západních Čechách chybějí. "Zodpovídáme i badatelské dotazy ze všech kontinentů kromě Antarktidy, třeba z Venezuely, Japonska a Nového Zélandu, vyhledávali jsme jim náhrobky předků," řekl.

V Česku má kořeny spousta lidí po celém světě. "A u židovských rodin je to dobré v tom, že hrob je nezcizitelný a náhrobky jsou dochované. Kdyby to byl křesťanský hřbitov, tak už by byly staré náhrobky pryč a už by tam byl pohřbený někdo jiný," uvedl. Hřbitov, tedy dům věčnosti, je posvátné místo judaismu. Židovská pohřebiště jsou zřizována "jednou provždy", a nesmí být nikdy rušena ani nijak poškozována. Židovské hroby mapuje v ČR víc subjektů, dokumentace není jednotná.

"Plzeňský kraj je počtem židovských hřbitovů docela silný. V příhraničí, například v Českém lese, jsou malé hřbitůvky relativně blízko od sebe," uvedl Chvátal. Židovské obce tam byly zakládány v malých vsích, horská oblast zachytila poslední vlnu migrací ze západní Evropy v 18. století, třeba na Tachovsku ve Studánce, Dlouhém Újezdě a Pořejově.

Na židovské hřbitovy jezdí podle Chvátala v ČR stále více turistů z celého světa. TAMUS je provádí a přednáší jim. "Jezdí sem jak Němci, tak i hodně Američanů. I proto jsme tu označili přístupové cesty a vybudovali alej," řekl Čestmír Šlajs, starosta Mutěnína na Domažlicku, kde je opravený a udržovaný malý hřbitov se 162 náhrobky, který vlastní Federace židovských obcí. Spolu s kostelem sv. Bartoloměje je to nejvýznamnější lákadlo obce s 200 obyvateli. "Jsme rádi, že se dnes o židovských památkách hodně mluví, že už se o židovství hodně ví," řekl Chvátal.

V Mutěníně hřbitov zdevastovali nacisté a za komunismu byly vytrhány náhrobky, které byly nahromaděné u vchodu kostela, ale už se nikam neodvezly. Po roce 1990 je dobrovolníci, zejména studenti, opět rozmístili na podstavce. Stély, tedy zdobené ploché náhrobní desky s nápisy a znaky, podle Šlajse sloužily za minulého režimu často jako stavební materiál. V Mutěníně jsou i náhrobky prostřelené pancéřovou pě

stí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)