Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal rezignaci polského biskupa, v jehož diecézi kněz uspořádal orgie

Ze světa / / ČTK / 24. října 2023 23:58
Papež přijal rezignaci polského biskupa, v jehož diecézi kněz uspořádal orgie

Grzegorz Kaszak
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Varšava/Vatikán - Papež František přijal rezignaci sosnowieckého biskupa Grzegorze Kaszaka, informovala apoštolská nunciatura ve Varšavě. Kněz z jedné z farností v Kaszakem vedené diecézi letos v létě uspořádal sexuální orgie.

Apoštolská nunciatura neuvedla nic k důvodům Kaszakovy rezignace. Agentura AP poznamenala, že Kaszakovi je teprve 59 let, biskupové přitom papeži abdikační dopis posílají až v 75 letech. Kaszak byl sosnowieckým biskupem od roku 2009.

Sosnowiecká diecéze se dostala do centra pozornosti poté, co vyšlo najevo, že koncem srpna se ve služebním bytě ve městě Dombrowa-Górnicza konaly sexuální orgie uspořádané jedním z kněží. Polská média informovala o tom, že prostitut, kterého si účastníci večírku objednali, skončil v péči lékařů kvůli předávkování léky na erekci. Kněze Tomasze Z. vyšetřuje prokuratura kvůli tomu, že neposkytl pomoc člověku, "jehož život byl v ohrožení".

Sosnowiecký biskup sice Tomasze Z. uvolnil ze všech funkcí, které v rámci církve plnil, zároveň ale vydal prohlášení, v němž uvedl, že celá záležitost je útokem na katolickou církev. Tento případ po několik týdnů budil obrovský zájem polských médií, zejména těch kritických vůči církvi.

AP píše, že není jasné, zda Kaszak odstoupil dobrovolně, nebo zda šlo o následek nátlaku, kterému čelil. V pondělí v prohlášení uvedl, že se hluboce omlouvá všem, "koho se dotkla, koho zarmoutila, ba pobouřila" situace ve městě Dombrowa Górnicza. Slíbil, že kdokoli bude shledán vinným, bude potrestán podle kanonického práva bez ohledu na rozhodnutí civilního soudu.

Portál onet.pl píše, že Kaszak čelil i kritice kvůli nedostatku transparentnosti v případě z letošního března, kdy nečekaně zemřeli dva duchovní sosnowiecké diecéze. Podle neoficiálních informací 46letý kněz zabil o dvacet let mladšího jáhna a potom spáchal sebevraždu. V roce 2010 se rektor sosnowieckého semináře pro duchovní údajně zapletl do rvačky v gay klubu v Krakově, ale vedení diecéze ho z funkce po celý rok neodvolalo. Nakonec zakročil Vatikán a seminář zrušil.

Sosnowieckou diecézi dočasně povede katovický metropolita Adrian Galbas.

Pověst katolické církve v Polsku v posledních letech poškozují obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladistvých ze strany kněží. V důsledku těchto skandálů rezignovalo několik biskupů, píše AP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)