Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Během dušičkového setkání v zaniklé obci Zahrádka bude možnost přispět na obnovu mariánské sochy

Kraje / / ČTK / 26. října 2023 12:48
Během dušičkového setkání v zaniklé obci Zahrádka bude možnost přispět na obnovu mariánské sochy

Kostel sv. Víta v Zahrádce
Autor: Wikipedie.org / Petr Kratochvíl / Creative Commons

Horní Paseka (Havlíčkobrodsko) - Při dušičkovém setkání v Zahrádce mohou lidé přispět i na obnovu sochy Panny Marie z roku 1738. Žulová socha je na bývalém náměstí městečka, které bylo zbourané kvůli stavbě vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce. Veřejnou sbírku na opravu sochy pořádá spolek Přátelé Zahrádky. Restaurátorské práce by se mohly uskutečnit v příštím roce, řekl ČTK Jan Čihák ze spolku. Socha je kulturní památkou, ale protože není jasné, kdo je vlastník, nikdo ji neudržuje. Náklady na opravu budou podle spolku okolo půl milionu korun, sehnat zbývá poslední desítky tisíc. "Výrazně jsme se posunuli díky podpoře obce Horní Paseka, v jejímž katastru Zahrádka dneska leží," řekl Čihák. Dodal, že obecní zastupitelstvo na konci září odhlasovalo příspěvek na restaurování sochy ve výši 200.000 korun.

V soutěži Máme vybráno, kterou pořádá Institut pro památky a kulturu, se díky internetovému hlasování veřejnosti umístila veřejná sbírka na opravu sochy Panny Marie Bolestné, kašny a kříže na bývalém náměstí v Zahrádce na čtvrtém místě. Do sbírky díky tomu přibylo 15.500 korun.

Zaniklé městečko Zahrádka připomíná kostel svatého Víta, který teď stojí na břehu vodárenské nádrže. O kousek dál zůstal hřbitov, na který se od 70. let minulého století nesmí pohřbívat. "Pořád dvě třetiny hrobů na hřbitově jsou na Dušičky upravené, potomci těch lidí tam přicházejí," řekl Čihák. Základní údržbu hřbitova zajišťuje obec Horní Paseka.

Akce Dušičky v Zahrádce bude v sobotu 28. října, začne ve 14.00. Po mši vystoupí skupina Le Plaisir, která hraje šansony, folk, jazz i rock, uskuteční se komentovaná prohlídka kostela.

Další akce budou v zahrádeckém kostele koncem roku. Koncert skupiny Diogenes z Čechtic bude 9. prosince. 16. prosince provede Rybovou Českou mši vánoční Podblanický smíšený sbor a orchestr. Kostel s vánoční výstavou bude otevřený 28. a 29. prosince. Podrobnosti na webu: http://www.zahradka.euweb.cz/

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)